Commewijne plantage tour

Cultuur, historie en natuur

Dagtrip

Een dagtour vol historie, cultuur en plantages

In Suriname zijn er ontzettend veel plantages die je kunt bezoeken, maar de tour ‘plantage hoppen’ is de ultieme tour voor de échte cultuurbarbaren. Tijdens deze tour ga je maar liefst 4 plantages en het ‘Fort Nieuw- Amsterdam’ bezoeken. Je bezoekt ook nog eens een koeienstal met een tractor en de bijbehorende visvijver, én als kers op de taart ga je daarbij ook nog dolfijnen spotten. Een hele dag vol dus!

Meer info en boeken

Vraag jouw trip online aan met onderstaand formulier of bel ons op +597 421157. Nadat jij jouw trip hebt aangevraagd krijg je zo spoedig mogelijk een bevestiging van ons toegestuurd, mochten wij nog vragen hebben over jouw aanvraag dan nemen wij contact met je op.

Ontdek de geschiedenis | € 60,-
Ontdek de geschiedenis | € 60,-
Ontdek de geschiedenis | € 60,-
Beleef het verleden | € 65,-
Beleef het verleden | € 65,-
Beleef het verleden | € 65,-
Overnachten op een plantage | € 120,-
Overnachten op een plantage | € 120,-
Overnachten op een plantage | € 120,-
Gegarandeerde datums:
Er zijn nog geen datums gepland voor deze trip. Vraag een datum aan in het formulier.
12 okt en 2 nov.
Kies een vertrekdatum:
Wil je liever een andere datum? Wij vertrekken op alle data bij een minimum aantal aanmeldingen van 2 personen en 4 personen voor de 2 daagse tour.
info
nummer waarop we je in Suriname kunnen bereiken
info
nummer waarop we je kunnen appen met laatste informatie of vragen
Velden met een * zijn verplicht.

Bedankt voor je aanvraag!

Leuk dat je hebt gekozen voor een trip bij SUforYou. We gaan hiermee aan de slag en laten snel iets van ons horen. In het weekend en op nationale feestdagen zijn we iets minder snel. Mocht je praktische vragen hebben of heel snel op trip willen gaan? Dan kan je ons appen op het SUforYou Whatsappnummer: (+597) 769 6661.

Tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar op: (+597) 42 11 57. Ben je in de buurt? Dan kan je natuurlijk ook gezellig langskomen op ons kantoor aan de Henck Arronstraat 176  

Tot snel!
Oops! Er ging iets mis met het versturen van het formulier. Probeer nogmaals of neem contact met ons op via telefoon: +597 421157 of via e-mail: info@suforyou.com

Inbegrepen:

• Je vervoer naar de bestemming;

• Alle activiteiten zoals beschreven;

• Eten, drinken en genoeg snacks;

• Professionele gids.

Niet inbegrepen:

• Alcoholische dranken

• Avondmaal

Belangrijk:

• Zorg écht voor genoeg bescherming tegen het verbranden op de boot;

• Voor deze trip dien je goed ter been te zijn;

• Vraag eerst toestemming voordat je een foto maakt van de locals;

• Minimaal aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze trip: 2 deelnemers voor de plantagetour "Ontdek de geschiedenis" en 4 deelnemers voor de "2 daagse plantage tour"en de plantage tour "beleef het verleden" ;

• Maximaal aantal deelnemers voor deze trip: 20 deelnemers

Ontdek de geschiedenis

De eerste plantage die je tijdens deze tour gaat bezoeken, is de koffie en cacaoplantage ‘Peperpot’. Hier krijg je een rondleiding van een gids die ook op deze plantage heeft gewerkt. Peperpot is niet alleen bekend om haar plantage maar ook om haar natuurpark. Hier breng je ook een een bezoek aan. De kans is groot dat je apen ziet en er zijn zelfs reuzenmiereneters in het park gespot. Na een bezoek aan deze plantage reis je door naar plantage Nieuw- Amsterdam. Bij deze plantage is er een museum over de geschiedenis van de slavernij. In het museum krijg je een beeld van de tijd toen de slavernij nog niet afgeschaft was. De laatste plantage op je route is plantage Mariënburg. Deze plantage was vroeger een suikerplantage. Ook hier krijg je weer een rondleiding van een persoon die op deze plantage heeft gewerkt. Na deze laatste plantage heb je de mogelijkheid om bij Tamaredjo te lunchen om vervolgens naar de laatste plantage en misschien wel de leukste van die dag te gaan bezoeken. Dit is namelijk plantage Katwijk. Plantage Katwijk is de enigste plantage in Suriname waarop nog steeds koffie wordt verbouwd. Hier krijg je een rondleiding over de plantage en je ziet vanaf het begin hoe koffie wordt geproduceerd. Zo krijg je te zien hoe de koffiebonen worden verbouwd, worden gedroogd en je eindigt natuurlijk met het drinken van een kopje koffie. Na deze dag vol geschiedenis, cultuur en natuur is het tijd om weer terug te keren naar Paramaribo.

Beleef het verleden

Vanuit Leonsberg vertrek je in de ochtend met de boot de om over de Surinamerivier naar het District Commewijne te varen. Het District Commewijne staat bekend om haar vele plantages. De eerste halte waar er een stop wordt gemaakt is Fort Nieuw- Amsterdam. Dit is veruit het grootste fort van Suriname en heeft nu de functie van een openluchtmuseum. In dit museum maak je op een leuke en leerzame manier kennis met de geschiedenis van Suriname. Na het bezoek aan het openluchtmuseum is het tijd om dolfijnen te spotten op de Surinamerivier.

Na het spotten van de dolfijnen worden er drie plantages bezocht. De eerste plantage die zal worden bezocht is de oude suikerplantage Mariënburg. Hier krijg je ook een rondleiding door iemand die nog op de plantage heeft gewerkt. Hierna wordt het tijd om de plantage Frederiksdorp te bezoeken. Op deze plantage krijg je een uitgebreide rondleiding over de plantage. Maar dat is niet het enige. Het plantageverleden van Suriname zal namelijk met beeldmateriaal zoals foto’s en kaarten worden verteld. Na al die geschiedenis is het tijd om stevig op Frederiksdorp te lunchen. Na de lunch reis je verder naar de plantage Rust en Werk. Hier ga je het Surinaamse boerenleven proeven.

Rust & Werk is een oude plantage waar nog steeds mensen wonen. Deze mensen zijn de nazaten van de oude contractarbeiders van de plantage. Hier krijg je een rondleiding op de plantage. Ook zie je de kaaimannen en de schildpadden die op de plantage worden gehouden. Vlakbij de plantages ligt ook een boerderij waar ze koeien houden en een vijver waar ze vissen kweken. Mocht de groep met wie je deze tour gaat doen uit 7 personen of meer bestaan, dan krijg je wel met een heel bijzonder vervoersmiddel een rondleiding over de plantage en de boerderij, namelijk met een kar die vooruit getrokken wordt door een tractor. Na dit bezoek aan de plantage wordt het weer tijd om per boot terug te keren naar Paramaribo. Je bent rond 18:00 uur weer terug in Paramaribo.

Een overnachting op de plantage

Dag 1

De eerste plantage waar een bezoek aan wordt gebracht is plantage Peperpot in het Commewijne district. Plantage Peperpot was een oude koffie- en cacaoplantage. Op de plantage krijg je een rondleiding en zal er veel over de geschiedenis van de plantage verteld worden. Het mooie aan de plantage is dat er ook een natuurpark bij de plantage ligt. Dit is natuurlijk een uitgerekende kans om hier ook een bezoek aan te brengen. De kans is groot dat je aapjes boven je in de bomen ziet slingeren, meerdere vogelsoorten zoals toekans en kolibries spot en als je echt veel geluk hebt dan zie je een reuzenmiereneter over het pad lopen. Na plantage Peperpot is het tijd voor de volgende bestemming en dat is Fort Nieuw- Amsterdam. Dit vroegere fort is nu een openlucht museum en in dit fort zal je veel leren over de Surinaamse geschiedenis. Tegenwoordig is er in een fort een expositie geinstalleerd waarbij uitgebreid alle bevolkingsgroepen van Suriname aan bod komen. je leert veel over de gebruiken, de cultuur en de geschiedenis van ieder bevolkingsgroep. Na het bezoek aan het fort, is het tijd om in de boot te stappen. Vlakbij het fort waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenkomen, is ook de plek waar de dolfijnen hun kunsten laten zien. Na het spotten van de dolfijnen is het tijd voor een stevige lunch om aan het tweede gedeelte van de tour te beginnen.

Plantage Katwijk is de volgende bestemming. Plantage Katwijk is de enigste plantage in Suriname waarop nog steeds koffie wordt verbouwd. Hier krijg je een rondleiding over de plantage en je ziet vanaf het begin hoe koffie wordt geproduceerd. Zo krijg je te zien hoe de koffiebonen worden verbouwd, worden gedroogd en je eindigt natuurlijk met het drinken van een kopje koffie. Op deze plantage vindt ook de overnachting plaats en je begrijpt al snel waarom. De omgeving is mooi, je komt helemaal tot rust en de plantage is van alle gemakken voorzien. Hier kan je even lekker uitblazen en alle informatie verwerken tijdens het zwemmen of tijdens het hangmatteren. Na het avondeten is het tijd om met de boot de oversteek te maken en het moeras in te gaan. In het moeras komen de kaaimannen ot leven als het donker begint te worden. Je gaat deze stoere dieren spotten en vangen. Na deze drukke dag kan je heerlijk genieten van een goede nachtrust.

Dag 2

Op de tweede dag is het heerlijk in alle rust opstaan op de plantage. Na een stevig ontbijt vertrek je naar de overblijfselen van de grootste suikerplantage van Suriname. Hier krijg je weer een uitgebreide rondleiding met tekst en uitleg over de beruchte geschiedenis van de plantage. Hierna is het tijd om de laatste plantage van deze twee dagen te bezoeken en dat is plantage Frederiksdorp. Hier leer je ook weer alles over de geschiedenis van de plantage en de geschiedenis van Suriname in het algemeen. Hierna wordt er op de plantage geluncht om vervolgens nog even na te genieten door te zwemmen. Na deze twee informatieve dagen vol relaxmomenten wordt er in de namiddag weer langzaam teruggekeerd naar Paramaribo.

Inpaklijst:

Wanneer je de Commewijne plantage tour gaat doen, adviseren we je om het volgende zeker mee te nemen:

-        Een lange broek (of een afritsbroek), zodat je tijdens de wandelingen geenzorgen hoeft te maken over huid-irriterende planten, teken of muggen.

-        Goede loopschoenen, omdat je veel aan het lopen bent. Dus laat de nieuwe schoenen nog maar even in de kast staan, want je wilt geen blaren lopen tijdens deze trip.

-        Zonnebrandcrème ga je zeker nodig hebben tijdens de wandelingen en het varen!

-        Je gaat zoveel moois zien, duswij willen je echt aanraden een fotocamera mee te nemen!

-        In de regentijd raden wij je zeker aan een regenponcho mee te nemen.Als je poncho niet groot genoeg is om je tas er ook mee te bedekken, nog een regenhoes voor je tas. 

-        Een comfortabele rugzak: Het handigste is een grote rugzak waar alle spullen in kunnen en een klein tasje die je bij je kan houden als je het dorpje gaat bezoeken. Verder is een waterdichte tas altijd aan te raden omdat we veel in de boot zullen zitten. Heb jegeen waterdichte tas? Neem dan een vuilniszak mee waar je tas in past.

-        Neem een ziplock zakje mee voor je telefoon en andere elektronische apparatuur. Het kangebeuren dat het ineens begint te regenen in de regentijd bijvoorbeeld.

 

Handige tips:

-       Wees open tegen de gids! Heb jij bepaalde doelen tijdens een trip tijdens de tour?De gids is er niet puur om de groep te begeleiden maar ook om jouw persoonlijkmeer ervaring en kennis mee te geven.

-       Vraag altijd aan de lokale inwoners of je foto’s van ze mag maken. Dit geldt vooral voor de oudere inwoners.

-       Naast zonnebrandcrème is het ookhandig om (hand)doeken in de boot mee te nemen, om je schouders en benen te beschermen tegen het felle zonlicht. Vaakmerk je niet dat je aan het verbranden bent op de boot, omdat je continue eenkoel briesje voelt, maar houdt er rekening mee dat je sneller verbrand op hetwater.


Ook interessant voor jou!

andere dag trips
bekijk alle dagtrips >

Ook interessant voor jou!

andere meerdaagse trips
bekijk alle meerdaagse trips >