Dick's dieren in Suriname: de verschillende apen soorten

Bekogeld vanuit de toppen van de bomen

De verschillende apen soorten van Suriname

8 verschillende apensoorten in Suriname

Een van mijn beste vrienden, Jannus, is 5 maanden op bezoek hier in Suriname. Zijn doel was om alle 8 de apensoorten van Suriname te zien. Tijdens een kayak tour bij Fredberg zagen we op de eerste dag al doodshoofdaapjes, bruine kapucijnapen en roodhand tamarins de 3 kleinste en algemeenste soorten van Suriname. De bruine kapucijnapen gaan vaak door de boomtoppen op zoek naar rijpe vruchten. Doordat dit ervoor zorgt dat ze veel insecten opjagen, worden ze vaak gevolgd door een groep doodshoofdaapjes die deze insectjes graag eten. Deze groepen bestaan soms wel uit meer dan 100 aapjes!

Bruine kapucijnaap

De Brulaap

De brulaap is een soort dat je vrijwel elke avond en ochtend in het bos kan horen. Maar het zien ervan is toch wel erg lastig. Ze zijn niet zo actief als de voorgaande 3 aapjes, en blijven soms de hele dag in dezelfde boom zitten. Spot die rode bolletjes maar eens daar hoog in de boomtoppen… Vanaf zowel Fredberg als Brownsberg heb je mooi uitzicht op de boomtoppen en zijn ze makkelijker te spotten. Daarnaast kreeg hij ook de kans om ze van dichtbij te bekijken op Baboen-eiland (brulaap eiland) bij Ston Eiland, onderaan Brownsberg. Een klein eilandje in het Brokopondomeer, waar een groepje brulapen leeft en af en toe bijgevoerd wordt door de lokale mensen waardoor ze wat minder schuw zijn.

Mama brulaap met een kleintje

Zwarte slingeraap - Kwatta

De kwatta, zwarte slingeraap, of ook wel bosduivel genoemd door hun rode gezicht, is de grootste aap van Suriname en komt alleen voor in bossen die maar weinig verstoord zijn door mensen. Op Fredberg hebben we het “apenbed”, een boom die prachtig boven de jungle uitsteekt, en waar deze apen regelmatig slapen! Toen Jannus hier op de berg kwam had hij zelfs mazzel dat de aap besloot uit te slapen en tot 10:00’s morgens nog van het uitzicht te genieten!

Slingeraap chillings in de boom

Zeldzame apen

De moeilijkste 3 soorten zijn de witgezichtsaki, de baardsaki en de zeldzame grijze kapucijnaap. De grijze kapucijnaap komt niet overal voor en is erg zeldzaam, maar een tijdje geleden hadden we enorme mazzel op Brownsberg waarbij we zelfs 2 keer de grijze kapucijnapen te zien kregen tijdens de wandeling naar de Mazaroni val!

De laatste keer op Brownsberg liepen we naar de Irene val, bij een grote woudreus hoorde we af e toe vruchten vallen. We speurden de boomtoppen af en daar zaten twee baardsaki’s! Ze plukte de vruchten en lieten de resten bijna op ons hoofdvallen. Soms worden deze apen ook wel satan apen genoemd vanwege de vreemde bobbels op hun kop.

Baardsaki

Witgezichtsaki

De laatste soort, de witgezichtsaki, zijn apen die vaak in koppeltjes of in kleine groepjes leven.Ze bewegen niet al te veel, waardoor ze moeilijk te spotten zijn. Gelukkig gaven ze ons weer een hint. Door de regen waren we even aan het kaarten in het kamp op de top van de Brownsberg. Zo nu en dan hoorde we een keiharde knal op het dak en zagen zelfs deuken in de golfplaten komen! De regen was net gestopten Jannus ging snel naar buiten om te kijken wat het was. Hij vond een van de vruchten en wilde ons binnen even laten schrikken door er nog eentje op het dak te gooien. Maar wij waren niet de enige die schrokken. Hoog in de boom sprong ineens een koppeltje witgezichtsaki’s weg! We gingen er snel achteraan en heel schuw waren ze gelukkig niet. Vrij dichtbij konden we het vrouwtje zien, diegeen wit gezicht heeft. Even later liet het mannetje zich ook zien en poseerde mooi voor onze camera’s! 3 maanden in Suriname en Jannus heeft zijn doel behaald!

Witgezichtsaki

Een negende apensoort?

Sommige bewoners van het binnenland die verre expedities uitvoeren hebben het wel eens over een 9e apensoort met een kale, rode kop. Dit doet mij denken aan een Uakari. Deze zijn bekend van de Amazone in Brazilië, maar zijn niet bekend voor Suriname. Het zou wel heel tof zijn als we tijdens een lange expeditie naar het verre ongerepte binnenland de kans krijgen om deze aap op te zoeken en vast te leggen! Wie weet is het wel een nieuwe soort!

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.