10 redenen om op Expeditie Coesewijne te gaan

Trips & tours

Adriaan
February 1, 2019

10 redenen om op expeditie Coesewijne te gaan

Onlangs ben ik met SUforYou mee geweest met de Expeditie Coesewijne trip. Dit is een driedaagse trip waar je naar het prachtige Boven-Coesewijne natuurreservaat gaat. We gingen in totaal met 10 personen op pad. 5 vrouwelijke stagiaires, mijn vader, gids Dick, twee jachtopzieners die tevens onze bootsmannen waren en ik. In deze blog vertel ik je welke 10 aspecten ik het leukste vond van deze onlangs ontwikkelde expeditie.

1.   Wildlife  

Misschien is het leukste aan de trip wel de enorme hoeveelheid wildlife die je tegen komt. Zo hebben we dieren als kaaimannen, zeekoeien, reuzenotters, pekari’s, verschillende soorten apen, slangen, kikkers en vogels gespot.

Foto door: Adriaan Kolkman

2.   Kaaimannen

Nog nooit eerder heb ik zoveel kaaimannen gezien als tijdens deze trip. Op de eerste avond ving Dick al een kaaiman vlakbij ons kamp. De volgende dag zagen we een kaaiman overdag zwemmen in de rivier, dat is iets wat behoorlijk zeldzaam is. De meeste kaaimannen zie je namelijk ’s avonds. Dick ving later nog een redelijke kaaiman van ruim 1 meter. 'S avonds spotten we nog tientallen lichtjes aan de rand van de rivier, dit bleken de oogjes van een compleet kaaiman nest te zijn. Het waren tientallen babykaaimannen, super cool! 

Foto door: Lizzy koert / Brilkaaiman

3.    Kamp bouwen (back to basic)

Wanneer je op expeditie gaat weet je dat er sowieso een back to basic element in zit. Omdat er in het gebied waar wij verbleven geen lodges of kampen waren, moesten we dan ook iedere avond ons eigen kamp bouwen. Door meerdere boomstammen aan elkaar te binden en er vervolgens een zeil overheen te trekken, konden we er heerlijk droog slapen in onze hangmatten.

Foto door: Adriaan Kolkman

4.   Off-road rijden

Om bij de Coesewijne rivier te komen moest er eerst een flink stuk off-road door de jungle gereden worden. Dit was een hele ervaring omdat de weg veel grote waterplassen had en er ook een boom over de weg was gevallen. Uiteindelijk hebben we deze weg zonder grote problemen uitgereden. Petje af voor de bestuurders, dat wel!

Foto door: Adriaan Kolkman

5.  Slapen in een hangmat

We hebben beiden nachten met de hele groep in hangmatten geslapen. Wel met een klamboe eroverheen want dat was zeker nodig tegen de muggen. Slapen in een hangmat is misschien we één van de meest rustgevende momenten van de hele trip, zeker tijdens de eerste nacht toen wij de brulapen op afstand hoorden. Wauw! 

Foto door: Selina Jonker

6.   Varen over de Coesewijne rivier

Op de tweede en derde dag zijn we met twee kleine boten door het natuurreservaat gevaren. Dit was een behoorlijke operatie omdat we niet alleen onszelf maar ook het materiaal moesten vervoeren. We kregen met één boot al snel motorproblemen. Met innovatief denken hadden we een oplossing bedacht, zodat we later gelukkig verder konden varen. Dit kan gebeuren en is eigenlijk ook iets wat bij een expeditie hoort! Tijdens het varen over de Coesewijnerivier, hebben we nog zeldzame dieren als reuzenotters en zeekoeien mogen spotten.

Foto door: Selina Jonker

7.   Baden in de Coesewijne rivier

Gelegenheid om te relaxen was er ook! We hebben meerdere keren gezwommen in de rivier. Ja, gezwommen in hetzelfde water waar ook de zeekoeien, slangen en kaaimannen zwemmen. Voor sommigen klinkt dit misschien eng, maar overdag zijn deze dieren nauwelijks actief waardoor er prima afgekoeld kan worden in de rivier.

8.  Kampvuur onder de sterrenhemel

Tijdens dit weekend hebben we ook mogen genieten van een super mooie sterrenhemel. Omdat het toch best afkoelde aan de rivier, hebben we 's avonds een kampvuur gemaakt zodat we ons lekker konden opwarmen. Tot onze grote verrassing had onze bootsman Vincent heerlijke satés meegenomen. Deze hebben we op onze zelfgemaakte gril gegrilld.

9.  Off-the-grid

Dit is iets wat je tijdens de hele expeditie wel bent, off-the-grid of terwijl afgelegen. Expeditie Coesewijne wordt uitgevoerd in een gebied waar maar weinig mensen wonen. We zijn voornamelijk vissers of jagers tegen gekomen, waarvan een aantal met netten illegaal aan het vissen waren. De bootsmannen die mee waren zijn bevoegde jachtopzieners. Zij spraken de vissers hierop aan en maakten duidelijk dat vissen met netten niet toegestaan is. Dit kan de vispopulatie schaden.

10.  Indianendorp

Als afsluiter van de trip brachten we een bezoek aan Bigi Poika, een indianendorp waar de Karaïben wonen dat in het reservaat ligt. Hier gingen we op bezoek bij Baba, een oud-collega van onze bootsmannen. Hier is ons ook uitgelegd hoe ze cassavebrood maken en werd er voor ons in de lokale taal gezongen. Bijzonder om eens gezien te hebben! 

Foto door: Selina Jonker