Welke katachtigen wonen rondom de Fredberg?

Op onderzoek met Julie

Hoi allemaal,

Ik ben Julie en ik ben 23 jaar oud. Voor mijn opleiding toegepaste biologie heb ik 3 maanden stage gelopen in Suriname. Dankzij een oude connectie 'Dick Lock' ben ik bij het bedrijf Fred Eco-tours uitgekomen. Dit bedrijf had toevallig een droom opdracht voor me klaar liggen. Ik mocht namelijk onderzoek gaan doen naar de verschillende katachtigen. En dit ook nog eens op een erg bijzondere plek in Suriname, namelijk de Fredberg.


Het onderzoek


Het doel van het onderzoek was het aantonen van katachtigen, om het gebied rondom de Fredberg beschermd te kunnen maken. Hiervoor wilde ik aan de ene kant weten welke soorten katten daar zaten, en aan de andere kant hoeveel individuen van die soorten minimaal in het relatief kleine gebied (8 km2) te vinden waren.
Om hierachter te komen ben ik gaan werken met trap cams. Dit zijn camera's die werken met beweging en/of warmte sensors. Dit betekend dat het moment dat er een dier voor de camera langs loopt, de camera begint met filmen (of fotograferen). Deze camera's heb ik verspreid door het gebied opgehangen waardoor er van alle kanten gegevens verzameld konden worden. Ik had verwacht ongeveer 1 a 2 katten te kunnen aantonen.


Maar toen....


Ongeveer iedere 2 weken ben ik de camera's gaan bekijken. De eerste keer stond ik gelijk versteld van alle mooie en bijzondere beelden die op de camera's stonden. En zo snel ook! Een van mijn eerste en achteraf ook een van de mooiere beelden was een filmpje van een reuzenmiereneter die vlak voor de camera langs liep en een jong op haar rug. Het jong was denk ik nog geen maand oud en hield zich goed vast terwijl mama op haar gemakje over de paden liep waar een paar uur later gewoon weer een tour vanuit Fred Eco-tours langsliep. Andere beelden waren bijvoorbeeld van een groep trompetvogels, van een agouti (de Surinaamse goudhaas genoemd) en van een tayra (dit is een marterachtige met een super lange staart). Toen ik halverwege de Fredberg was werd ik echter meer verrast. De eerste kat stond al op de camera! Het was een ocelot die ik Jimmy genoemd heb.

Naarmate de maanden vorderden kwamen er veel mooie beelden bij. Zo kwam Jimmy meerdere keren terug om even hallo te zeggen.Een keer zelfs op klaarlichte dag, 2 uurtjes voordat ik zelf voor de camera langsliep (zie foto 1). Dit was wel heel jammer. Ik had Jimmy graag willen ontmoeten.

Maar er kwamen heel veel nieuwe beelden bij. Zo vond ik niet lang na de eerste opname van Jimmy mijn eerste jaguar (zie foto 2). Dit dier was zo robuust om te zien dat je er bijna kippenvel van zou krijgen. En dat met allemaal prachtige tekeningen. Niet veel later kwam de eerste margay langs.Deze dieren leven echter veel in de bomen waardoor ik hiervan weinig resultaat verwachtte

Zo was ik ongeveer 3 weken verder en had ik de eerste 3 kattensoorten al kunnen aantonen. Dit beloofde veel goeds! In de maand erna kwam steeds meer beeldmateriaal terug van van alles. Zo zagen we pekari's,zwarte hokkos, herten, paca's, acouchies, gordeldieren, buidelratten en ook een jaguarundi. De beelden bleven maar mooier worden en de resultaten waren ver boven mijn verwachtingen. Toch was ik nog niet helemaal tevreden. Er waren namelijk nog 2 kattensoorten die daar zouden moeten leven maar die ik nog miste. Er kwamen wat nieuwe camera's vrij en deze werden op andere plekken in het gebied geplaatst. Wat verrassend snel tot resultaat leidde. In de laatste maand vond ik namelijk toch nog 2 puma's, en de zeldzame oncilla (zie foto 3) die zelden waargenomen wordt en dus ook nog weinig van bekend is.


De jungle


Deze mooie beelden zien op camera is natuurlijk leuk, maar deze beesten in het echt zien was stiekem een droom. Hier ben ik dan ook koste wat het kost voor gegaan. Bijna iedere nacht was ik met mijn zaklampje in de jungle te vinden op zoek naar deze prachtige dieren. Hier heb ik dan ook ervaren hoe moeilijk het is om vooral de katten te spotten. Na 2 maanden rondbanjeren had ik een hoop dieren van erg dichtbij gezien. Veel verschillende slangen, hagedissen, apen, mieren, pekaris (zie foto 3), spinnen, libellen,vissen en vlinders. Maar helaas bleef mijn droom om een wilde kat te bij de sporen van pootafdrukken in de grond hangen..


Tot ik 3 dagen met mijn zus en Dick back to basic ging. We gingen zelf ons eten vangen waardoor we veel s' avonds op pad waren langs een bijna droogstaande rivier. Dit kwam doordat we in de droge tijd daar waren en het al erg lang niet meer goed geregend had. Het voordeel (voor ons)hiervan was wel dat de dieren minder drinkplaatsen hadden dus iets voorspelbaarder werden van waar ze zouden zijn. Een avond tijdens het zoeken (en vangen) van ons eten werd ik door Dick aangetikt. Toen ik opkeek zag ik hem, een ocelot! Hij was heel relaxt en had ons door de zaklamp die hem verblinde niet gezien. Hij deed rustig zijn ding en ging op een boom liggen. Om vervolgens rustig zijn pad weer te vervolgen. Daar deed ik het allemaal voor. Nog nooit heb ik zo'n bijzonder beest in het wild mogen zien.Ik weet nog niet of het gebied daadwerkelijk beschermd zal worden, dat zal ook nog wel even duren. Maar al met al was het een zeer geslaagd onderzoek en een nog veel meer geslaagde stage periode in het mooie Suriname. De jungle zit vol met avontuur en prachtige dieren. Je moet alleen goed kijken, ik heb genoten!

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.