De favoriete Surinaamse gerechten van …

Blog
/
De favoriete Surinaamse gerechten van …

… Marceline (community specialist bij SUforYou): Dagoeblad

Waterspinazie, oftewel dagoeblad, is een groentesoort die bekend is en de Surinaamse keuken. De bladeren en stengels kunnen worden gewokt of gekookt. In Suriname kan het ook gegeten worden in petjil, en in andere landen wordt het in salade toegevoegd of zelfs rauw gegeten.

Onderstaand recept is gebaseerd op 2 personen en de bereidingstijd is 8 minuten. 


Wat heb je nodig?

o  1 bord dagoeblad (waterspinazie)

o  2 teentjes fijngesneden knoflook

o  1 rode peper in stukjes gesneden

o  1 eetlepel oestersaus

o  1 eetlepel lichte sojasaus

o  1 theelepel sojabonensaus

o  Een beetje olie


Hoe maak je het?

 1.    Verhit de wok op groot vuur. Schenk een scheutje olie in de wok. Zodra de olie heet wordt, gooi je de knoflook en rode peper erbij. 

 2.    Hierna gooi je de rest van de ingrediënten in de wok. 

 3.    Roer alles goed door. Zodra de dagoeblad is geslonken, doe je het vuur uit. 

 
Hoe te serveren?

Dagoeblad is op verschillende manieren te serveren. Je kan het bijvoorbeeld met rijst eten, met petjil, of zelfs op brood. Dus de keuze ligt helemaal bij jou. En dan is het tijd om te smullen!

… Danique (stagiaire bij SUforYou): Tahoe Lontong

Dit gerecht bestaat uit zachte rijst en tahoe blokjes, taugé, ketjapsambal en eventueel geplozen kip. Het is een typisch Javaans gerecht. 

Onderstaand recept is gebaseerd op 2 personen. 


Wat heb je nodig?

o  250 gram witte rijst

o  250 gram tahoe

o  200 gram taugé 

o  (1 stuk kipfilet)

o  4 teentjes knoflook

o  1 halve ui

o  2 takjes selderij

o  5-6 pimentkorrels

o  2 salamblaadjes

o  375 ml water

o  Olie

o  Een snufje zout

 
Tip:

De gebakken knoflook en uien kan ook kant en klaar gekocht worden bij de supermarkt of toko. Ook is er speciale lontong rijst verkrijgbaar bij de toko, wat te herkennen is aan de kleine verpakking met gaatjes erin. 

 

Hoe maak je het?

1. Lontong:Breng de rijst, het water en zout in een pot aan de kook. Doorkoken totdat de rijst helemaal zacht en niet te waterig is. (Het kan tussendoor nodig zijn om wat extra water toe te voegen. Dit hangt van de kwaliteit van de rijst af). Haal de rijst van het vuur en stamp die meteen tot een dikke pap. Doe de pap in een vierkante of rechthoekige schaal. Let erop dat de dikte van de pap (lontong) ongeveer 3 cm is. Leg keukenfolie over de gehele bovenkant van de pap. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur (dit kan even duren). Verwijder de keukenfolie, snij de lontong in blokjes en leg die apart.

2. Tahoe: Snijd de tahoe in blokken van ongeveer 4x4x4cm en bak ze gaar in olie. Snij ze daarna kleinere blokjes en leg ze apart. 

3. Snijd de knoflook en ui in gelijke stukken en bak ze goudbruin. Leg die apart. Doe de kipfilet, pimentkorrels en salamblaadjes in een pot met water en kook die gaar. De kipfilet laten afkoelen en dan pluizen. Verhit 1-2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de stukjes geplozen kip gedurende 2-3 minuten, totdat die een lichtbruin randje krijgen. Leg die apart. 

4. Snijd de selderij fijn en leg die apart.


Hoe te serveren?

Meng de stukjes tahoe, lontong, kip en taugé op een bord. Ook kan je de kip achterwege laten, voor een heerlijke vegetarische versie van het gerecht. 

… Rochela (stagiaire bij SUforYou): Pom

Dit is van oorsprong een Creools-Joods recept en bestaat al jaren. Pom bestaat uit twee delen: de basis van pomtajer en de vulling. 

Het is belangrijk dat je eerst de vulling maakt, voordat je aan de basis begint. 


Wat heb je nodig voor de vulling?

o 3 kippenbouten in stukken gekapt (óf kippenboutjes en vleugeltjes óf 3 kippendijfilet als je niet van bot houdt)

o 1 halve ui (gesnipperd)

o 1 halve tomaat (gesnipperd) 

o Snufje zout

o 1 eetlepel gemalen piment (te halen bij te toko)

o 3 eetlepels olijfolie

o 2 eetlepels roomboter

o 2 eetlepels suiker

o 4 eetlepels ketchup

o 300 ml water


Wat je nodig van de basis?

o 1 pak pomtajer (verkrijgbaar bij de toko)

o 1 eetlepel gemalen piment

o 2 theelepels piccalilly

o 2 eetlepels ketchup

o 2 eetlepels suiker

o Boter (om bakblik in te vetten)

o 100 ml water

 

Bereiden van de vulling

Snijd de kip en haal de velletjes ervan af. Kruid de kip met de gemalen piment en het zout. Zet daarna een braadpan op hoog vuur en voeg de olijfolie en roomboter toe. Braad de kip in dit mengsel. Zodra de kip bruin is, voeg je de gesneden ui en tomaat toe. Zet daarna het vuur zachter en voeg het water en de ketchup toe, zodat er een jus ontstaat. Voeg de suiker toe, zet een deksel op de pan, en laat dit 25 minuten sudderen op een laag vuurtje. Als het vlees zacht is, is het mengsel klaar. 


Bereiden van de basis

Haal de pomtajer uit het pak, zet het in een grote kom, en voeg alle ingrediënten erbij toe. Roer dit goed door. Daarna pak je drie eetlepels jus van het kipmengsel en voeg je het toe aan dit mengsel. Roer dit goed door en proef of het op smaak is. Als de smaak nog niet helemaal juist is, kan je er een beetje zout bij voegen. 


Vet het bakblik in met boter. Voeg daarna een laagje van het pomtajer mengsel in het bakblik. Schep dan alle kip uit de pan en verdeel die over de eerste laag in het bakblik. Ook mag je een deel van de jus hierbij voegen. Zorg ervoor dat je nog minimaal 5 eetlepels over houdt voor op het einde. Doe de rest van het pomtajer mengsel in een tweede laag in het bakblik en voeg als laatste de rest van de jus toe. 


Doe de pom 2,5 uur in de oven op 160 graden (bij haast 1,5 uur op 175 graden). Als de bovenkant te bruin wordt, kan je de oven lager zetten. Als je met een vork in de pom prikt en er blijft niks aan kleven, dan is de pom klaar en kan het uit de oven. Laat de pom goed afkoelen, daarna is het tijd om te genieten!

… Gilionda (stagiaire bij SUforYou): Javaanse bami 

De naam verklapt het al een beetje, dit gerecht kent zijn oorsprong uit Java, Indonesië. De twee bekendste plekken in Suriname waar je de enige echte Javaanse bami kan kopen zijn Lelydorp en Blauwgrond.

Dit recept kan gecombineerd worden met zowel saté als kip. Het hieronder genoemde recept is gebaseerd op 4 personen. 

Wat heb je nodig?

o 1,5 pak spaghetti

o 1 middelgrote gesnipperde ui 

o 2 fijngehakte teentjes knoflook

o 4 eetlepels zonnebloemolie

o 2 eetlepels gekruide ketjap (zoet/zout)

o 2 eetlepels ketjap manis

o 2 maggiblokjes (of 2 theelepels tuinkruiden bouillon

o 1 theelepel trassi (verkruimeld)

o 2 takjes fijngesneden bladselderij

o Snufje zwarte peper

Hoe maak je het?

Kook de spaghetti in een ruime hoeveelheid water met wat zout en 1 eetlepel zonnebloemolie uit in ongeveer 8-10 minuten. Giet deze hierna gelijk af en spoel het af met koud water. Zorg ervoor dat je het goed laat uitlekken. 

Zet vervolgens een wok op vuur met de resterende eetlepels zonnebloemolie. Op een laag vuurtje fruit je de versnipperde ui, fijngehakte teentjes knoflook en de verkruimelde trassi tot de geur vrijkomt. Voeg hierna de spaghetti toe en meng het goed door. Voeg aansluitend de gekruide ketjap, ketjap manis, suiker en een snufje zwarte peper toe. Blijf alles goed door elkaar mengen. 

Verkruimel de maggiblokjes en voeg deze er ook aan toe. Laat het geheel vervolgens nog 10 minuten doorbakken, maar blijf goed mengen. Doe het vuur uit en strooi de fijngesneden bladselderij over de bami heen.  

 

Tip:

o Als garnering kan je gesneden tomaat en komkommer op azijn toevoegen

o Gebakken ei, gesneden in dunne reepjes, is ook erg lekker bij de Javaanse bami

… Fleur (officemanager van SUforYou): Vegetarische roti 

Roti is een typisch Hindoestaans gerecht. Je kan het halen bij restaurant Roopram, maar je kan het ook zelf maken! Dit recept is genoeg voor 8 personen.

Wat heb je nodig?

o 8 rotivellen (kan je kopen maar ook zelf maken) 

o 16 middel/kleine aardappelen

o 1,5 kg kouseband (te halen bij de toko en sommige supermarkten)

o 8 hardgekookte eieren

o 2 uien

o 5 teentjes knoflook

o Masala 

o 4 maggiblokjes

o 1 klein blikje tomatenpuree

o 1 Madame Jeanette (of sambal die je zelf lekker vindt)

o Zout en peper

Hoe maak je het?

Maak de aardappelen schoon en snijd ze in tweeën. 

Snijd de uien en hak de knoflook fijn. Bak deze even met een beetje zonnebloemolie en masala. Voeg de tomatenpuree, Madame Jeanette en de aardappelen toe. Roer dit goed door.  

Voeg een beetje water toe aan het geheel, zodat het een beetje saus krijgt. Voeg hierna de maggiblokjes toe en breng het aan de kook. Zodra je vindt dat de saus pittig wordt, haal je de Madame Jeanette eruit. Laat het sudderen tot de aardappelen gaar zijn. 

Nu is het tijd voor de kouseband. Kouseband kan je op dezelfde manier als sperzieboontjes snijden, hoe groot of klein je zelf wilt. Eerst kook je het beetgaar voordat je ze in een wok doet. 

Ondertussen pel je de hardgekookte eieren en zet je een koekenpan op vuur. Doe er een klontje boter in en voeg de eieren toe. Bak de eieren zo’n 5 minuten en blijf ze omdraaien zodat ze aan alle kanten gelijk bakken. 

 

Hoe te serveren?

Maak de roti warm in de magnetron, daarna leg je het in een bord. Schep de aardappelen met saus, kouseband en ei op. And then, you’re good to go!

Tip:

In plaats van kouseband is dit gerecht ook heerlijk met pompoen!

 

Naast al deze heerlijke gerechten heeft Suriname veel meer te bieden. Het land heeft veel verschillende bevolkingsgroepen en ook die hebben weer hun eigen keukens. Dus als je in Suriname bent, probeer eens iets anders! Je zal je verbazen, maar in een positieve manier … 

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.