De persoonlijke hoogtepunten en stage van Joyce in Suriname

Persoonlijke hoogtepunten, ervaringen en leermomenten

De persoonlijke hoogtepunten en stage van Joyce in Suriname

SUforYou interviewt Joyce, die een half jaar heeft stage gelopen in Suriname. Ze studeert Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) en heeft stage gelopen bij Stichting de Stem in Paramaribo. Joyce vertelt haar persoonlijke hoogtepunten, ervaringen en leermomenten tijdens haar stage periode in Suriname.

SUforYou-Springbreak-Suriname

In welke periode/maanden heb je stage gelopen in Suriname?  

Vanaf eind augustus 2016 tot februari 2017 heb ik stage gelopen in Suriname. Telang geleden alweer.

Waar liep je stage?  

Ik heb stage gelopen bij de Stem. De stem is een huis waar volwassenen enjongeren wonen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs. Hier heb ik speciaal voor jongeren eenheel stuk van de woning ingericht, zodat zij apartleven van de volwassenen en hierdoor minder beïnvloed kunnen worden door devolwassenen. 

Wanneer je terug kijkt naar deze stageperiode, waar denk je danals eerste aan? 

Het relaxte leven dat ik had in Suriname. Ongelofelijk. Alles was heelontspannen, niemand maakte zich echt druk om iets want als je het vandaag nietdeed, dan deed je het toch gewoon morgen? Deze levensstijl is in Nederland niet echthaalbaar voor mij en dat terwijl toen ik wegging uit Suriname riep: dezementaliteit ga ik vasthouden! Dit is simpelweg niet mogelijk, want wanneer je dit wel doet je een trein mist die je bijvoorbeeld echt moet halen.

Wat was je absolute hoogtepunt?  

Mijn absolute hoogtepunt was mijn verjaardag in Suriname. Ik heb zogenoten van die dag! Mijn vriendinnen hebben mij enorm verwend met van allesen nog wat. Zo ben ik overdag met mijn vader die op bezoek was, wezen lunchen en hebben we rondgelopen doorParamaribo. Wat ik niet wist, was dat mijn huisgenoten ondertussen het huis hadden versierd en uiteindelijk zijn we met zijn allen gaan eten. Twee vriendinnen hadden een limousine geregeld, waar we mee door Paramaribo zijn gereden en aansluitend afgezet zijn bij Havana. Ook kreeg ik de volgende dag een helikoptervlucht boven Paramaribo cadeau. Naast deze dag heb ik nog super veel hoogtepunten gehad, zoals de trip naar Apiapaati via SUforYou en het oud&nieuw vieren in Suriname: zoveel aardige en gezellige mensen bij elkaar die een feestje aan het vieren zijn! 

Ananasberg bij Apiapaati

Heb je persoonlijk ook iets geleerd waarvan je dacht; dit wil ikgraag vasthouden wanneer ik terug ga naar Nederland? 

Het geluk uit de kleine dingen halen vind ik heel mooi. Zo kon ik al genietenvan het zitten in de zon, met een koud glas drinken of wanneer er een regenbuikwam. Ook vind ik dat het in Nederland altijd beter, groter en duurdermoet en in Suriname is dat helemaal niet zo. Stiekem betrap ik mijzelf erop dat iksoms nog meegelokt word in het Nederlandse leventje en moet ik weer even denkenaan Suriname om terug te komen bij dat standpunt. 

Welk Surinaams gerecht heb je vaak gegeten?  

Saoto soep, echt een aanrader! En dan vond ik hem het lekkerst bij Jawa om opte halen. Je geduld wordt hier wel op de proef gesteld.

Heb je verder nog goede tips voor aankomende stagiaires diebinnenkort naar Paramaribo gaan? 

Laat het vooral allemaal over je heen komen en geniet. Zolang je niet al te naïefleeft, kun je nog weleens de meest bijzondere tijd van je leven in gaan en houje er echt bijzondere ervaringen en vrienden aan over. En mocht het je lukkende Surinaamse mentaliteit ook in Nederland toe te kunnen passen, dan hoor ik hetgraag om bij je op les te gaan! ;)

Joyce en haar huisgenoten

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.