Fredberg | een weekend vol avontuur

Ik ging op drie daagse trip naar de Fredberg met SUforYou

Tegen half 8 zouden we vertrekken vanaf het SUforYou kantoor. Het verliep niet zo soepel want mijn huisgenoten en ik kwamen pas om 8 uur daar aan. De taxi kwam namelijk niet opdagen. Toen we er waren konden we wel gelijk in de bus stappen en vertrekken, scheelde wel weer wat wachttijd voor ons. Na ongeveer twee en een half uur rijden namen we vanaf de Highway de afslag richting het basiskamp, vanaf daar zou het nog 17 km rijden zijn op een zandweg. Alleen nog geen 500 meter verder zaten we muur vast in de modder. Allemaal op de blote voeten er uit. Ze hebben nog geprobeerd te drukken alleen de bus slipte maar verder weg. Uit eindelijk kwam er een vrachtwagen langs die ons met een kabel uit de modder trok waardoor we de laatste kilometers afkonden leggen.

helemaal vast in de modder met de bus

Het basiskamp bij Fredberg

Ook het laatste stukje konden me niet met de bus afleggen en zelfs de kleine auto niet waardoor we met onze tassen een kwartiertje moesten lopen naar het basiskamp. Ik kwam tot de conclusie dat ik het best mijn slippers uit kon doen, om vervolgens op blote voeten door de modder te lopen. Het basiskamp zag erg vet mooi uit, op de boven verdieping allemaal een eigen bedje. Omdat we wat vertraging hadden gehad zouden we deze dag de berg niet meer op gaan maar dit de tweede dag doen. Na de lunch konden we dan lekker relaxen in het kamp. We konden erkanoën en met een touw het water in springen. Er staat er in de rivier nog een beste stroming dus daar moet je wel tegen in zwemmen. Best pittig.

Basiskamp Fredberg

Na het zwemmen nog even lekker onder een koude douche, waarna we konden aanschuiven voor het avondeten. Altijd lekkere kip. s' Avonds hebben we nog een avondwandeling gemaakt om dieren te spotten. Hierbij zagen we vooral veel verschillende kikkers soorten. De weg was wel slecht begaanbaar door alle regen en dus modder. Met alleen een zaklamp is dat best lastig lopen en sommigen zakten diep weg in de modder. Eenmaal terug in het kamp hebben we nog een drankje gedaan te hebben was iedereen ook wel moe en konden we ons bedje inkruipen.

Beklimmen van de Fredberg

De volgende ochtend werden we al om 8 uur gewekt voor het ontbijt. Na echt een super goed ontbijt met een omeletje, brood, Nederlandse kaas en natuurlijk bakabana's, hadden we nog wat tijd om te relaxen en vissen te vangen met een stok. Tegen 13:00 uur voegden nog drie jongens zich bij de groep waarna we na de lunch begonnen aan de wandeling. Het begon met een lichte klim een kleine heuvel op om die daarna weer af te dalen. Grote rotsen kwamen we hier tegen. Bovenop de heuvel was een uitzichtpunt waar we de omgeving konden bekijken en de berg die we nog gingen beklimmen.

Na deze heuvel kwam een rustiger stuk dat vlakker was en waar we een aantal keer over boomstammen het water over moesten. Aangekomen aan de voet van de Fredberg, genaamd naar de ontdekker Fred Pansa, hielden we een korte pauze met snacks. De klim de Fredberg op zou drie fases hebben. Een eerste klim, dan een erg stijle klim aan de hand van een touw en dan nog een wat rustigere klim. Na een toch van zeker twee uur waren we blij dat we boven aankwamen. Hartstikke bezweet en vermoeid natuurlijk. Na onze tassen opgeruimd te hebben liepen we nog naar het uitzichtpunt. Het was echt magisch, tot in de verte kijk je over de bossen uit. Nergens een huis of weg te zien alleen maar tropisch regenwoud. Een paar mooie foto's gemaakt, zelfs naar het puntje gelopen en met de Surinaamse vlag gewapperd.

groepsfoto op de top van de Fredberg

Zwaaien met de Surinaamse vlag

6:00 uur, zo vroeg ging de wekker voor de zonsopgang. Snel de hangmat uit, een beetje opfrissen een een klein stukje naar beneden voor het uitzicht. Wauw, roze lucht en laag hangende bevolking. Na een tijdje van de rust en het uitzicht genoten te hebben liepen we weer terug naar het kamp waar de gidsen ook wakker werden. Met een kop koffie zijn we nog naar een ander uitzichtpunt gewandeld en hebben daar gewacht tot het ontbijt klaar was. Na een stevig ontbijt hebben we op de berg rustig aan gedaan, gewapperd met de surinaamse vlag en foto's gemaakt.

Surinaamse vlag

Nagenieten van het avontuur bij Fredberg

Om half 11 zijn we dan vertrokken om de afdaling te maken. Dit was echt gemakkelijker dan omhoog en ging een stukje sneller. De route terug zijn we nog een paar keer gestopt voor wat uitleg over de jungle.Na een wandeling van twee uur waren we de bossen weer uit en stond de bus op ons te wachten om ons terug te brengen naar het basiskamp. Daar stond weer een goede lunch ons op te wachten waar we wel aan toe waren. Daarna volgde de duik waar we zo naar uitkeken. Lekker verfrissend. Deze dag was het fantastisch weer en dat voor de regentijd. Dat gaf ons de gelegenheid om ook nog lekker in de zon te liggen. Tegen drie uur was het tijd om te vertrekken terug naar Paramaribo. Een toch van drie uur met de bus. Ook nu kwamen we weer ongeveer vast te zitten op de zelfde plek als de heenweg. Gelukkig hebben we met behulp van wat boomschors voor de banden de bus door de modder gekregen. Eind goed, al goed ik ben weer veilig 'thuis'.

No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.