Geef Spider monkey zijn vrijheid terug!

Dieren

Dick Lock
February 14, 2020

Niet geschikt als huisdier

Spidermonkey, kwatta aap, spinaap, slingeraap of zelfs red-faced devil, deze bijzondere apensoort heeft veel namen. Ze zijn de grootste van de 8 apen soorten in Suriname en zijn iconisch voor ongerepte delen in Suriname en zijn dus ook beschermd.

Helaas wordt er toch af en toe op ze gejaagd… Jongen worden mee naar huis genomen en als huisdier gehouden, dit ondanks dat ze beschermd zijn. Na een tijdje realiseren veel mensen zich toch dat zo’n wild dier niet geschikt is als huisdier en willen ze er van af. Soms brengen ze de rest van hun leven in een veel te klein kooitje door, soms aan een touwtje en een halsbandje aan een boom en soms worden ze bij de dierentuin aangeboden. Mocht zo een dier per ongeluk ontsnappen dan wordt het de schrik van de buurt. Omdat ze geen goed gedrag geleerd hebben en niets anders kennen dan een menselijke leefomgeving zullen ze tuinen, huizen en van alles om zich heen vernielen en overhoop halen.

Reintroduction Spider monkeys

Als gevolg heeft de dierentuin, die tevens een soort enige opvang van Suriname is, nu een overschot aan deze apen. Als dierenliefhebbers zien we deze dieren natuurlijk het liefste in hun natuurlijke habitat! In de ongerepte en uitgestrekte Surinaamse regenwouden!

Met een team van dierenartsen, wildlife managers, dierverzorgers en primatologen hebben we onze krachten gebundeld om een plan te maken en 5 van deze apen weer terug te zetten! Dit zullen we doen bij de wel bekende plek; Fredberg!

Hiervoor hebben we de afgelopen maanden alle dieren zeer grondig gecheckt op allerlei mogelijke ziekten omdat we deze natuurlijk niet naar de andere apen het gebied willen brengen. Er zijn namelijk ook ziekten die in de jungle nauwelijks voorkomen maar die door de mensen daar nu wel geïntroduceerd kunnen worden. In februari zal er een zo genaamd mid-way house komen. Een verblijf gemaakt in de jungle waarbij de apen alvast kunnen wennen aan de geluiden, geuren, voedsel en bedreigingen van hun nieuwe omgeving.

Na een aantal maanden zal de kooi open gemaakt worden en kunnen ze het gehele gebied gaan verkennen. Ze krijgen dan een halsband om met een GPS-tracker erin, zodat we kunnen volgen hoe goed ze het doen! Als dit hele systeem goed werkt kunnen we hopelijk vaker (andere) dieren uitzetten in deze mooie omgeving!

Steun dit project

Natuurlijk kost dit hele project wel een hoop geld. We zijn druk bezig geld in te zamelen en kunnen jullie hulp hier goed bij gebruiken! Elke cent helpt! U kunt uw steentje bijdragen bij de volgende link: https://www.doneeractie.nl/reintroduction-spider-monkeys-suriname/-40916

Of laat ons weten dat je geïnteresseerd bent om het project te steunen d.m.v. het kopen van een T-shirt (srd200) met de afbeelding van Waggi erop! Zij is 1 van de apen die haar geluk hopelijk binnenkort zal beproeven in haar eigen, natuurlijke omgeving, waar ze het meest tot haar recht komt!

Pre-order je t-shirt bij Eva en Peggy op telefoonnummer (597)8221074 & (597) 8203638.

Wil je meer informatie over dit project stuur een mailtje naar elsvanlavier@gmail.com of volg ons op facebook onder @kwatasuriname

Teatske Nieuborg, Peggy Zeitlin, Dick Lock, Joan Reulen en Els van Lavieren (van links naar rechts)