Rust, reinheid en regelmaat op Anaula

Trips & tours

Nienke
January 22, 2022

Het paradijs op aarde

"Je hebt van die momenten dat je denkt: weet je wat ik nou nodig zou hebben? Rust, reinheid en regelmaat. Het geluid van de natuur om je heen, green therapie en in gedachte aan yoga doen. Ik moet toegeven dat meestal wanneer ik dit denk, ik met een luisterboek op de bank zit te fantaseren over welke theesoort ik nu eens zou gaan proberen. Tot afgelopen december. Want jawel, stop met zoeken: de plek voor alles wat hierboven staat (inclusief de thee) heb ik voor je gevonden: paradijsje Anaula." 

Kleurrijke bedrijvigheid op Atjoni

Vanuit Paramaribo vertrokken we met een klein gezelschap met de bus naar de aanmeer plek Atjoni. Daar kwamen we na een kleine twee uur rijden aan. Wat een kleurrijke bedrijvigheid is daar te zien. Onder een boom stonden we ons even te verbazen en te verwonderen wat er allemaal wel niet gebeurde. Dit terwijl ik trouwens de lekkerste mango ooit zat te eten, maar dit is een detail wat niet perse met deze plek te maken heeft. Man, wat was die mango lekker. Goed, het verwonderen dus: Overal lagen boten die gevuld en geleegd werden, de kerstmuziek stond aan (het was kerst), vrienden groetten elkaar en er werden boot-inleg-skills geshowd. Na eventjes te hebben gewacht, stapten ook wij in.

Atjoni

Onder de indruk

Jeetje, wat is dit mooi. Op de boot langs de jungle en de dorpjes, met de vogels en de mooie verhalen van Sergio de gids. Je vaart ongeveer een uur tot je bij Anaula bent. Tijdens de tocht zie je de prachtige jungle en veel verschillende soorten bomen. En dan geen bomen zoals je een boom visualiseert, maar bomen met een verhaal. Oké, dit klinkt wellicht een tikkie zweverig maar ga er zelf maar eens heen. Dan snap je wat ik bedoel. Met het richtingsgevoel van een goudvis, was ik diep onder de indruk van de kennis over het water van de bootsmannen. Ze kennen vrijwel elke steen en elke stroomversnelling waar ze kundig om heen manoeuvreerden. Ongelooflijk leuk om mee te maken.

Rust

En toen kwamen we aan in een klein paradijsje. Miriam, de manager van Anaula begroette ons vrolijk en vertelde hoe hard ze hadden gewerkt tijdens de corona periode. Het zag er prachtig uit. Het eiland bestaat uit verschillende huisjes, allemaal voorzien van een eigen terras waar je uitkijkt op de rivier. Waar je ook kijkt zie en hoor je de jungle. Je loopt binnen een minuutje naar het extreem comfortabele zwembad waar je in kan liggen, zitten of staan. Omdat het kerst was lagen er zelfs kerstballen in. Er zijn twee prachtige gemeenschappelijke ruimtes waar je de hele dag door koffie, thee, limonade en water kan drinken en waar je, als je eenmaal op een van de banken ligt, er vrij moeilijk weer uitkomt. En ach, waarom zou je ook? Je komt hier letterlijk tot rust.

 

Reinheid

Er was elke dag een mogelijkheid om iets te ondernemen. Zo kan je natuurlijk je rug laten masseren door een stroomversnelling. Er is een sula plek naast Anaula, waar je letterlijk in 3 minuten naar toeloopt. Ik was een beetje sceptisch, is liggen in de rivier in een stroomversnelling nu werkelijk zo chill? Ik kom helemaal terug op mijn woorden. Wat is dit een ontspannende activiteit zeg!

Je kan ook met de boot op ongeveer 10 minuten naar een naastgelegen dorp varen. Daar hebben ze net zo’n ontspannende sula. In dit dorp kun je ook met een koud biertje in je hand genieten van karaoke. Karaoke aan de Surinamerivier met een krakende microfoon voor de special effects. Het zijn de ingrediënten voor veel gelach en dans.  

's Avonds met de boot opzoek naar kaaimannen of gewoon genieten van de prachtige sterren en de kalmte van de rivier ervaren, behoort eveneens tot de mogelijkheden. Ook kan je de jungle in voor een wandeling waar je veel leert over wat de natuur te bieden heeft, wat de mens ermee doet, de geschiedenis van de plek en de groei en herstel die het heeft gekend. Sergio vertelde zo prachtig en levendig dat je alleen maar oor had naar alle informatie, kunde en inzichten. Ik zou willen dat ik een encyclopedie was om al zijn informatie goed te kunnen opslaan.

Regelmaat

Ai, ik denk dat ik nog wel even zo door zou kunnen gaan over de dagen op Anaula. Zo heb je gezellige aapjes in de ochtend, dikke padden in de avond en vette vogelspinnen in de nacht. Al met al is het een prachtige plek gerund door fantastisch, gastvrij en gezellig personeel. Je kan er extreem goed ontspannen, maar je kan ook zeker op pad en geïnspireerd raken door de cultuur, de natuur en de rust.