Droomtrip naar Kabalebo

Trips & tours

Fenne
January 5, 2022

Onze droomtrip naar Kabalebo

Kabalebo, ik heb er vaak over gehoord. Vaak over gedacht hoe het daar zou zijn. Ik hoorde verhalen van jaguars die de rivier oversteken, anaconda's van 8 meter lang en tapirs die op het resort rondlopen. Als dier en natuurliefhebber krijg je dan toch wel kriebels. De kosten voor deze trip helpen je eraan herinneren dat dit niet iets is wat je zomaar even doet. En je krijgt natuurlijk niet eens garantie dat je die toffe dieren gaat zien. Na lang twijfelen besloten mijn vriend en ik om toch te gaan, met kerst. Een kerstcadeau wat je maar één keer in je leven zal doen, dachten wij.


Schoon en ongerept groen

Onze reis begon op het vliegveld van Zorg en Hoop waarin we in een ieniemini vliegtuigje stapten. We waren in totaal met 4 personen en hadden gezelschap van een ander stel van onze leeftijd. Met het verstand op 0 vertrokken we in het kleine wiebelige vliegtuig. Spannend, maar het had ook wel iets. We zagen de stad langzaam veranderen in een volledig broccoli veld. Dit was al een hele waarneming! Het deed me goed om zo ontzettend veel groen te zien. Na ruim een uur vliegen kwamen we aan op het Kabalebo resort. We kregen een enthousiast ontvangst, een verfrissend drankje en prima kamers. Het hele resort straalt rust en natuur uit. Om je heen zie je letterlijk alleen maar bos. Een van de mooiste dingen vond ik dat we tijdens het verblijf, en dus ook in het bos, geen restanten van mensen aantroffen. Normaal vind je overal waar je bent, ook in het bos, afval of andere restanten die aantonen dat er mensen zijn geweest. Op Kabalebo niet! Buiten de mensen in het resort is er niemand te bekennen. Heerlijk, zo moet het zijn in de natuur. Schoon en ongerept.

Na de lunch gingen we met de boot even varen en kwamen we binnen 5 minuten al oog in oog te staan met een anaconda van ongeveer 4 meter! Onze dag als slangenliefhebbers was natuurlijk al helemaal gemaakt. Dat we zo snel al met dit soort wildlife in contact zouden komen hadden we niet verwacht. Tijdens een avondwandeling rondom het resort kwamen we grote kaaimannen, nog twee andere soorten slangen, bosherten en agoeties tegen. Ik doe geregeld tours en dit kom ik normaal in een aantal dagen tegen, niet in een halve dag. Voor mij was het de prijs nu al waard.

Anaconda

Wildlife to the max

De tweede dag gingen we met de boot op weg naar een wandelpad door het bos. Alweer, nog geen 5 minuten van het resort, zwommen de reuzenotters ons voorbij en stonden de capibara's langs de kant. De ara's vliegen je hier om de 10 minuten om de oren en aan de gieren raak je gewend. Terwijl we verwonderd om ons heen keken, zagen we de aapjes door de bomen springen. Tijdens de wandeling zochten we drie soorten gifkikkers die we allemaal hebben gezien, een slang, schildpad, en kaaimannen. Je kan je voorstellen dat we compleet overdonderd waren van deze trip. We dachten gisteren geluk te hebben maar het bleef doorgaan. We werden in de avond voorzien van een heerlijk kerstdiner en in de avond gingen we weer een rondje wandelen. Aan de waterkant zat gezellig een familie capibara's en een van de huis tapirs, Brutus was op bezoek gekomen. Kabalebo heeft een aantal huis tapirs die dagelijks naar het resort komen om te eten en vervolgens trekken ze zich weer terug in het bos.

Max, de huistapir van Kabalebo

De aanval

Op de derde dag gingen we naar heerlijke watervallen en kwamen we opnieuw kaaimannen en apen tegen. Tijdens vrije momenten kon je heerlijk zwemmen in het zwembad of spelletjes spelen. We waren met ons gezelschap een spel aan het spelen toen we op het veld een capibara zagen. We dachten dat de familie van gisteravond weer terugkwam, dus ik tikte mijn vriend aan en wees naar de capibara. Toen gebeurde er iets waardoor de haren op mijn hele lichaam omhoog gingen staan. In een flits van een seconde zagen we een katachtige, zo groot als de capibara, op de capibara afrennen in een poging hem te pakken. We sprongen van onze stoel en begonnen te roepen. De capibara en de katachtige waren inmiddels beide in de bosjes verdwenen, dus hoe het afgelopen is weten we niet. We weten alleen dat we vol zaten met adrenaline en ontzettend blij dat we dit moment mee hadden mogen maken! Zoiets zie je toch niet?! We waren zo vereerd dat we dit hadden mogen zien. Volgens het personeel was het een puma, die ze een aantal dagen terug ook hadden voorbij zien komen. Nou super, geen zwemmende jaguar maar een aanvallende puma! We hebben die avond zeer tevreden afgesloten.

Een kaaiman zonnend op een steen

Oog in oog met een… puma!

De vierde dag hebben we een mooie wandeling gedaan, in de middag vooral gerelaxt aan het zwembad en later nog een boottochtje gedaan. We kwamen toen een grote anaconda dame van ruim 7 meter tegen. Ze lag een klein stukje uit haar holletje waardoor we helaas niet veel konden zien. In de avond gingen we zoals altijd op zoek naar slangen. We stonden aan de bosrand met onze lampjes in de bosjes te schijnen toen we onze gezelschapspartner ineens hoorden schreeuwen. "Hij is hier! Mijn god hij staat hier! Hij kijkt me aan!" Ik had natuurlijk wel een idee waar hij het over had maar ik kon me niet voorstellen dat de puma in de bosjes naar ons stond te kijken. We liepen naar hem toe en toen zag mijn vriend hem ook. Hij was inderdaad vanuit de bosjes naar ons aan het kijken. De mix van gevoelens die je op zo'n moment voelt zijn bizar. Overweldigend, blij, bang, enthousiast, geschrokken etc. Wat moesten we doen? Moesten we bij elkaar blijven? Blijven staan? Weglopen? Geluid maken of juist stil zijn? We waren nog aan het discussiëren toen we hem weg hoorden lopen. Waar ging hij naar toe? Zou hij aanvallen of weglopen? Ik scheen met mijn lampje langs de bosrand en zag hem tevoorschijn komen. In tegenstelling tot ons was de puma heel relaxed. Hij keek af en toe naar ons maar stak het pad over richting het resort. Wij schuifelden ook die kant op want we moesten toch ook terug. Ik ging het personeel halen om ze te waarschuwen dat er een puma op het resort zat en de puma was ondertussen lekker gaan liggen en vond het allemaal wel prima. We konden redelijk dichtbij komen om het moment vast te leggen. Uiteindelijk had de puma geen zin meer in de paparazzi en heeft zich terug getrokken in het bos. Wij hebben nog uren vol adrenaline zitten praten over dit onwerkelijke moment! Elke keer als ik eraan terug denk krijg ik kippenvel.

Foto: @naturemyview

Afscheidscadeau

De laatste dag stonden we op, nog steeds hyper door de gebeurtenis van gisteravond. Een laatste boottocht stond op de planning en het geluk was nog niet voorbij want de grote anaconda dame van gisteren liet zich vandaag een stuk beter zien. Met haar hoofd lag ze lekker te zonnen. Zo tof hoe groot en indrukwekkend zo'n dier kan zijn. Na de lunch was het bijna tijd om te vertrekken maar de puma liet zich weer even zien hoor! Hij liep op zijn dooie gemak langs de waterkant waar we nog even van zijn aanwezigheid konden genieten. Hoogst waarschijnlijk is hij de omgeving rondom Kabalebo zijn territorium aan het maken.

Foto: @naturemyview

Voor geen goud

Al met al was onze trip naar Kabalebo een waanzinnig avontuur dat ik voor geen goud had willen missen. Het was elke cent waard en ik zou zo weer sparen om nog een keer te gaan. Natuurlijk krijg je nooit garantie wat je in het wild gaat zien, maar de vlucht, de omgeving, het eten, het personeel en de natuur… Alles draagt bij aan een ervaring die je wat ons betreft nooit zal vergeten!

Lobi, Fenne

Meer informatie lezen over de trip naar Kabalebo? Klik dan hier.