De favorieten van... Shaquira

Suriname

Lise
May 8, 2019

De favorieten van…Shaquira

Mijn naam is Shaquira en ik ben 21 jaar. Ik kom uit Haarlem en ik studeer Maatschappelijk werk en dienstverlening op de Hogeschool in Leiden. Momenteel zit ik in het laatste jaar. Voor mijn studie ben ik 4 maanden in het mooie Suriname geweest om daar de International Sustainable Development Minor te volgen, wat ook wel ISD Minor wordt genoemd. In deze blog vertel ik je meer over mijn favorieten op het gebied van Surinaamse gerechten, eettentjes in Paramaribo en andere things to do in Suriname.

Bij welke organisatie heb je onderzoek gedaan?

Ik heb in Suriname samen met een vriendin onderzoek gedaan voor ‘drop-out jongeren’ bij stichting TANA. Jongeren krijgen bij stichting TANA een tweede kans om een toekomst op te kunnen bouwen. Tijdens het voeren van mentorgesprekken met de jongeren, kom je erachter wat hun behoefte en vraag is, wat ze graag willen bereiken én wat ze nodig hebben om dit te kunnen bereiken. Motivatie speelt hierbij een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de jongeren daadwerkelijk een opleiding afronden. Wij hebben een handboek ontwikkeld over motiverende gespreksvoering. Dit handboek geeft de docenten, leerlingen, stagiaires en eventueel vrijwilligers de juiste handvatten, om de juiste gespreksvoering toe te kunnen passen wanneer ze in gesprek gaan met de jongeren. Dit met uiteindelijke doel om de jongeren gemotiveerd te maken of juist te houden, zodat zij bouwen aan een toekomst.

Wat is de reden waarom je koos voor het land Suriname om stage te lopen?

Vanaf het eerste jaar van mijn studie wilde ik al ontzettend graag naar het buitenland toe. Ik heb daarom ook gelijk mijn kans gepakt toen ik hoorde dat dit mogelijk was. Er is tenslotte zoveel meer dan alleen Nederland. De reden dat ik voor Suriname heb gekozen, is omdat ik zelf kwart Surinaams ben en al meerdere keren in Suriname ben geweest. Dit land voelt voor mij echt als thuiskomen!

In de Palmentuin

1. Wat was je favoriete eettent?

Hmm, lastige vraag want er is zoveel keus. Maar als ik mijn favoriete restaurant moet kiezen is het Zus & Zo. Wat ik vooral leuk vind is dat je hier ontzettend gezellig buiten kunt zitten! Dat geldt trouwens ook voor Souposo. Daar ging ik vaak heen om te lunchen. Broodje bang bang is een echte aanrader daar. Ander tips: Garden of Eden, de Waag, Jiji’s, BuitenGewoon, Bar-zuid, Wahrung Rehna, Roopram, Mirosso en Jo-Max.

Broodje bang bang van Souposo

2. En je favoriete Surinaamse gerecht?

Dan kies ik toch voor bami met kip! Dit is bij Warung Rehna erg lekker. Deze eettent zit op Blauwgrond, daar wordt het eten echt op zijn Surinaams bereidt.

Bami met kip

3. Je favoriete afhaalgerecht?

Roti natuurlijk! Als je bijvoorbeeld laat thuis bent en even snel iets makkelijks wilt eten, kun je naar Roopram gaan om roti te halen. Super lekker en ook nog eens heel goedkoop.

4. Wat was je favoriete plek om uit te gaan?

Geen twijfel: Havana! Op donderdagavond gingen wij met z'n allen naar Havana toe. Van 00:00-01:00 wordt er vooral veel salsa gedanst en meestal kwamen alle stagiaires tussen 01:00-02:00 binnen. Ik heb hier zo genoten! Wat zo leuk is in Suriname is dat iedereen staat te dansen. In Nederland staan de mensen er soms zo ongemakkelijk bij, maar in Suriname gaat iedereen LOS. De sfeer was altijd goed. In Havana zijn ook meer locals aanwezig dan bij Club Tequila, maar ook Tequila is erg gezellig. Je hebt in Havana meer het gevoel dat je in Suriname bent, vind ik. Op een gegeven moment hadden we met veel stagiaires en de gidsen van SUforYou een dansje op het liedje ‘split in di middle’ en elke keer als dat liedje op kwam, gingen we los op de dansvloer. Ge-nie-ten!

5. Je favoriete spot om ‘gewoon’ ergens wat te gaan drinken?

Riverside, dit ligt aan de waterkant. Er is altijd een muziekje op, je zit heerlijk aan het water en vaak schijnt de zon natuurlijk gewoon lekker.

6. En welk feest was het absolute hoogtepunt tijdens jouw tijd in Suriname?

Ik heb zoveel leuke feestjes meegemaakt in Suriname. Maar het hoogtepunt was toch wel echt Owru Yari. Wat was dat geweldig! Oud en nieuw meemaken in Suriname is echt een happening! ’s Ochtends wordt er vuurwerk afgestoken in Paramaribo centrum en daarna is er de hele dag door muziek aan en staat iedereen volop te dansen en te genieten in het zonnetje. Wij waren die dag met de gidsen van SUforYou, dit was ontzettend gezellig! ’s Avonds was er een feest bij Zus&Zo. Het was enorm druk en de sfeer was echt top! Er was in de tuin van Zus&Zo een podium en ik werd nog het podium opgeduwd om een dansbattle te gaan doen haha. Ik ga ervoor zorgen dat ik dit jaar Owru Yari weer ga vieren in Suriname. Want als je dit eenmaal hebt meegemaakt, wil je niet anders meer!

Owru Yari in de binnenstad van Paramaribo

7. Je favoriete winkel in Paramaribo?

Readytex. Ik heb daar al mijn souvenirs gekocht. Je kunt hier zulke leuke dingen kopen! Elke keer als ik die winkel binnen liep, kocht ik wel iets om mee te nemen haha.

Een sfeerimpressie van Readytex

8. En je favoriete supermarkt/fruitmarkt?

De Choice. Dit is een supermarkt die dichtbij mijn huis was en waar ze best veel producten verkopen. Ik ging hier vaak één keer in de week naar toe om inkopen te doen. Als je vers fruit wilt hebben kun je op zaterdag ook naar de centrale markt in Paramaribo gaan. Daar heb je veel keus in verschillende soorten groenten en fruit.

Wat ik nog wil zeggen:

Als je de kans hebt om te reizen, pak deze kans dan altijd! Het maakt je zoveel rijker en je ontwikkelt jezelf er echt mee. Tijdens het reizen leer je nieuwe mensen kennen, je leert omgaan met andere culturen en je leert jezelf beter kennen. Ik heb elke dag zo genoten in Suriname. Wat heb ik veel mooie trips gemaakt, veel avonturen beleefd, onwijs gelachen veel lieve mensen leren kennen. Soso Lobi!