De Suriname ervaringen en tips van Nicole

Suriname

Myrthe
November 17, 2018

De Suriname ervaringen en tips van Nicole

Mijn naam is Nicole Koopman en ik ben 21 jaar. Onlangs ben ik mijn laatste jaar in gegaan van de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. In Suriname doe ik mijn beroepsvoorbereidende stage als productie-, en communicatiestagiaire bij het 10 Minuten Jeugd Journaal en op de communicatieafdeling van Stichting The Back Lot. Ik vertel je graag meer over mijn tijd in Suriname.

Favoriete restaurants

Als ik twee restaurants mag kiezen waar je het lekkerst kan eten en gezellig kan zitten, zou ik toch wel voor Buitengewoon en Jomax kiezen. Buitengewoon is voor ons heel makkelijk bereikbaar, want we wonen aan de Henck Arronstraat. Het is dus op loopafstand. Bij beide geldt: je zit heerlijk buiten en kan genieten van leuke muziek. De eigenaren zijn super klantvriendelijk en beginnen graag een praatje met je. Ohja, het draait om het eten. Dit is hier natuurlijk heerlijk!

De eerste indruk van Suriname

Ik moet heel eerlijk zeggen: tijdens mijn eerste weken in Suriname moest ik echt heel erg wennen. Het is hier zo ongelofelijk warm. Het maakte niet uit hoe koud ik de airco zette of hoe weinig kleren ik aantrok, ik bleef maar zweten. Maar wees gerust, want na een paar weken wordt het echt beter.

De mensen in Suriname zijn (over het algemeen) heel erg vriendelijk. Ze willen je graag helpen als jij ook vriendelijk naar hun bent. Wij waren naar een Vegetarian Food Festival, waar een vrouw zomaar naar ons toekwam en ons haar eten gaf. Ze hoefde er geen cent voor te hebben, ze wilde het ons gewoon laten proeven. Dat zijn écht leuke momenten om mee te maken!

Muggen

Op het moment dat je het vliegtuig uitstapt op Zanderij ben je een levend prooi voor de muggen. Lange broek, dichte schoenen, licht of donker, het maakt niet uit. Deze beesten zijn zo hardnekkig dat geen spray of kledingstuk er tegen op kan. Daarom is mijn advies: neem geen of maximaal één flesje antimuggenspray vanuit Nederland mee, want deze werkt hier echt amper. Koop liever Tropical Bush bij de lokale Chinese supermarkt. Dit helpt je veel beter surviven! Oh en ook hierbij: na een paar weken wordt het echt minder. Even doorzetten dus!

De mentaliteit

Het is niet voor niets dat je de woorden ‘no spang’ overal tegenkomt. Zo gaat het hier echt tot z’n werk. Op stage, in de supermarkt en in alle winkels. Probeer echt je rust te nemen, want anders ga je je geheid irriteren. Ik ben zelf erg georganiseerd en dat gaat hier toch wel even anders. Surinamers doen dingen wanneer ze er zin in hebben. Druk zetten heeft daarom echt geen zin. Maar ook dit was voor mij een goede oefening, want het maakt je wel echt stressbestendig!

Verkeer in Paramaribo

Ik denk dat bijna alle Nederlanders hier in Suriname een ‘bijna dood ervaring’ zullen hebben. Wees je er alsjeblieft van bewust dat het hier niet zo werkt als in Amsterdam. Op het moment dat je denkt ‘ik kan oversteken’ geven ze hier graag nog een beetje extra gas. Ook het begrip ‘zebrapad’, werkt niet zoals in Nederland. Loop daarom altijd naar het dichtstbijzijnde stoplicht. Maar, check wel even of deze het wel doet!

Op reis door Suriname

Ik ben nu 3,5 maand in Suriname en met nog 1,5 maand te gaan kan ik nog niet zeggen dat ik veel tripjes heb gedaan. Dit komt voornamelijk omdat je toch eerst een beetje moet wennen aan de cultuur, je stage en de temperatuur. Een van de tripjes die ik wel al heb gedaan is Brownsberg. Samen met mijn huisgenoten hebben we een weekend geprikt wanneer we allemaal vrij waren. Brownsberg is de perfecte combinatie van hiken, relaxen en dieren spotten. De hike is erg pittig, dat wel. Maar zo mooi. Je loopt midden in de natuur en hebt de mooiste uitzichten. Ter afkoeling kun je tijdens de hike onder de twee watervallen staan die je tegen komt. De volgende dag kun je heerlijk relaxen bij het Brokopondo stuwmeer om vervolgens naar een klein eilandje bij Ston eiland te gaan. Hier hebben we flink wat wilde dieren gespot!

Dagtrips dieren spotten

Naast lange trips kun je ook dag tripjes doen, zoals dolfijnen spotten of een dagje op bezoek bij een plantage. Dit heb ik beide gedaan en zou ik ook zeker aanraden. De dolfijnen trip met Kaaimannentour is echt gaaf. Eerst op een grote boot dolfijnen spotten om vervolgens met een klein bootje tussen het ‘moeras’ naar kaaimannen te zoeken.

Het is niet een georganiseerde trip, maar als je in Suriname bent zou ik zeker een bezoekje brengen aan de luiaards opvang in Groningen. Via iemand van mijn stage ben ik hier terecht gekomen en mocht ik een dagje helpen bij deze opvang. Je komt veel over de dieren te weten en er is geen enkel ander moment waarbij je ze van zo dichtbij kunt bekijken.

Peperpot plantage

Onlangs ben ik op een zondag naar Peperpot geweest. Rond half 9 werden we opgehaald met de taxi om een kleine 45 minuten te rijden naar de plantage. Wij hebben veel geluk gehad deze dag, want we hebben heel veel apen (zeker 50), leguanen en andere bijzondere dieren gespot. Ik zou hierbij wel aanraden om net als ons vroeg weg te gaan. Zo zie je echt de meeste dieren. Én zet even door. Peperpot is best groot, je hoeft echt niet binnen een uurtje klaar te zijn. Wij waren onbewust al vier uur aan het ronddwalen…

Aankomende weken ga ik naar Fredberg, Bigi Pan en Apiapaati, dus daar kan ik nog niet echt iets over vertellen, maar ik kijk er nu al naar uit!

Uitgaan in Suriname

De plek waar je altijd terecht kunt voor een feestje is Tequila. Je kunt hier los gaan op de dansvloer, iemand crushen met beerpong én rond een uurtje of twee kun je er zelfs pizza halen. Wat wil je nog meer? De muziek is top en de drankjes zijn ook erg lekker. Meestal hebben ze zelfs een speciale cocktail, die je voor een goedkope prijs kunt halen.
Op donderdagavond is Havana een echte must! Met een partybus of taxi vertrek je rond een uurtje of 01:00 naar Havana. Ook hier is het feestje vaak al aan en kun je tot de vroege uurtjes de voetjes van de vloer dansen!

Tips

Mijn tips voor toekomstige stagiaires in Suriname: ga met zoveel mogelijk partybussen mee. Het is super gezellig en je leert snel nieuwe mensen kennen. Regelmatig kun je zelfs gratis drinken op de bus en aan het einde word je voor een club afgezet! Ook is het leuk om zo veel mogelijk te socializen met locals, bijvoorbeeld collega’s van je stagebedrijf. Het is natuurlijk hartstikke leuk (én vertrouwd) met je huisgenoten, maar wanneer je optrekt met locals kom je toch meer van de cultuur te weten. Sta vooral open voor nieuwe dingen!