Owru Yari - oud & nieuw in Suriname

Events

Marceline
August 13, 2018

Oud&nieuw in Suriname

Suriname is een land dat houdt van feesten. Vooral in de maand december staat het land letterlijk op z'n kop. Sommige bedrijven zijn zelfs tussen kerst en oud&nieuw gesloten. Het feest dat er met kop en schouders bovenuit steekt is toch wel 'Owru Yari', oftewel oud&nieuw. In deze blog lees je meer over hoe en waar Surinamers Owru Yari vieren.

Owru Yari in de Domineestraat - 2017/2018

Feest in de binnenstad van Paramaribo

Owru Yari wordt op oudjaarsdag gevierd. Niet alleen in het binnenland, maar ook in de binnenstad van Paramaribo wordt deze Nationale Feestdag gevierd. Het grote verschil met andere landen is dat het feest 's middags al los barst. Het feest begint dus al redelijk vroeg in de middag. De centrale plek waar het feestgebruis start is de Domineestraat. Door de hele binnenstad staan verschillende podia met Kasseko bands, worden duizendknallers (pagar's) aangestoken en vieren de mensen feest op straat. Het is bijzonder om te zien dat mensen op klaarlichte dag zo uit hun dak gaan! 

Neem je eigen koelbox met drank mee

Tijdens Owru Yari kun je overal je koelbox met drank meenemen. Dit maakt het feest lekker toegankelijk. Behalve dat het stukken goedkoper is, voelt dit feest hierdoor als een knus feest waar een gezellige vibe hangt. Zoals Limburgers carnaval vieren, viert met in Suriname Owru Yari, alleen dan met mooi weer en heerlijke muziek. Heb je geen zin om met een koelbox te sjouwen? Geen probleem! Er zijn ook barren aanwezig waar je koud bier of andere drankjes kunt nuttigen.

Pagara's

In de avond gaan de meeste mensen naar huis om samen met de familie het nieuwe jaar in te luiden. Heb je nog energie wanneer het feest in de binnenstad voorbij is? Ga dan naar Zus&Zo of ’t Vat voor een 'afterparty'. Niet alleen overdag maar ook wanneer de klok 00.00 slaat, worden de pagara's en duizendknallers afgeschoten wat natuurlijk voor een paar bijzondere kiekjes zorgt. Wens elkaar: wan bun njun jari!

Pagara's in de Domineestraat
De rookwolk na het afsteken van een pagara