Het Surinaamse recept voor saoto soep

Suriname

SUforYou
June 25, 2020

Het recept voor Surinaamse saoto soep

Saoto of soto soep is een gerecht uit de Indonesische keuken. Javaanse migranten die naar Suriname kwamen hebben deze soep hier geïntroduceerd. Ze maakten de goedgevulde soep met ingrediënten die in Suriname voorhanden waren. Het smaakt naar een kruidige kippensoep gecombineerd met rijst, gepluisde kip, gebakken uitjes tot aan een gekookt ei.

Omdat we groot fan zijn van dit gerecht en het relatief makkelijk is om te maken, maken we een klein uitstapje en schrijven we er een blog over. Daarvoor hebben we wel onze familie als hulplijn ingeschakeld. Het is overigens ook een gerecht wat we regelmatig tijdens onze SUforYou trips serveren. Doe er je voordeel mee, want hier is het recept:

Saoto soep recept voor 4 personen
Tijd: 45 minuten

Ingrediënten voor de bouillon:

·      4 stukken verse laos

·      2 stengels citroengras

·      5 bladeren daun salamblad

·      10 pimentkorrels (bovenstaande ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko)

·      1 ui

·      3 bouillon blokjes naar smaak

·      2 stukken kipfilet


Ingrediënten voor de vulling:

·      Vermicelli/noedels

·      Aardappelsticks

·      Gebakken uitjes (Tegenwoordig kun je ook kant en klare verpakkingen kopen waar de uitjes, vermicelli en aardappelsticks al gemixt zijn.)

·      Taugé

·      Verse selderij

·      4 eieren

·      Optioneel: basmati rijst en pittige ketjap


Bereidingswijze: 

We spelen een klein beetje vals om wat tijd te winnen. Echte Surinamers laten een soepkip op laag vuur trekken tot een overheerlijke bouillon. Dit duurt dan ook een stuk langer.

1. Doe een klein laagje water in de soeppan. Breng het water met 2 bouillonblokjes aan de kook en voeg de kipfilet toe.

2. Snij de ui in vier stukken. Voeg deze samen met de pimentkorrels toe aan het laagje water met kip. Plaats de deksel op de pan en laat het lekker stomen totdat de kip gaar is.

3. Als de kip gaar is haal je deze uit de pan om af te koelen. Gooi het gekookte water niet weg, maar gebruik het vocht als basis voor je bouillon.

4. Snijd de uiteinden van het citroengras weg en knak de citroengras een paar keer dubbel zodat de smaken goed vrijkomen.

5. Voeg 2 liter water met de verse laos, citroengras, daun salam blad en 1 bouillonblokje toe aan het water. Deze combinatie van ingrediënten zorgen voor de unieke geur en smaak van de saoto soep. Laat dit 20 tot 30 minuten zacht pruttelen. Proef tussentijds de bouillon en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

6. Nu de kipfilet is afgekoeld trek je deze ‘draadjes’ uit elkaar met twee vorken.

7. Kook de eieren en de basmati rijst volgens de verpakking. Afhankelijk van het soort vermicelli kook je dit vaak ook even voor zodat het zacht wordt.

8. Terwijl de eieren, rijst en vermicelli koken, hak je de verse peterselie fijn.

9. Als de ingrediënten zijn opgenomen in de bouillon schep je alles uit de pan. De basis van je soep is nu op smaak. Voeg hierna wat vermicelli toe aan je bouillon en laat dit zacht worden.


Start opbouw saoto soep:

10. Pak 4 soepkommen en vul deze met de ingrediënten die je nodig hebt voor de vulling. Begin met de aardappel sticks, daarna de gebakken uitjes, vermicelli, kip, taugé en ei.

11. Nu je een torentje hebt gemaakt voeg je de bouillon toe. Voeg de verse selderij als laatste toe ter garnering.

12. Saoto soep wordt in Suriname vaak gegeten in combinatie met rijst. De rijst en de ketjap kun je op tafel zetten, zodat iedereen er zelf een beetje van kan pakken.


Eet smakelijk!