Keti Koti vieren in Suriname

Suriname

SUforYou
February 3, 2018

Keti koti vieren in Suriname

Keti Koti is een Nationale Surinaamse feestdag dat elk jaar op 1 juli wordt gevierd. Officieel heet deze dag ‘Dag der Vrijheden’. Het is een viering van de afschaffing van de slavernij en daarmee één van de belangrijkste feestdagen van het land. Het feest is voor alle inwoners van Suriname en niet alleen voor de nazaten van de tot slaaf gemaakten.

De naam Keti Koti

Keti Koti betekent: “Ketenen Gebroken”. De naam Keti Koti stamt uit de Surinaamse taal, oftewel het Sranantongo. De ijzeren ketenen zijn in het symbool van Keti Koti zichtbaar en deze worden dan ook veel op stoffen, kleding en andere items gedrukt.

Korte geschiedenis

In het jaar 1863 schafte Nederland op 1 juli de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In totaal kwamen ruim 45.000 oorspronkelijke Afrikaanse tot slaaf gemaakten vrij, van wie ongeveer 34.000 in Suriname. Op 1 juli 1863 kwam daarmee na meer dan 200 jaar, een einde aan de zwartste bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Keti Koti in Paramaribo

Elk jaar is het op deze dag een groot feest in Paramaribo. De straten in de binnenstad worden afgezet zodat je lekker op straat kunt wandelen. In de Palmentuin en langs de Waterkant staan er allemaal kraampjes en wordt er veel eten en drinken verkocht. Vrouwen lopen in de mooiste traditionele jurken die gecombineerd worden met prachtig gevouwen hoofddoeken. Er is muziek, eten, drinken en bovenal een hele goede sfeer!

We zijn benieuwd. Ga jij de straat op tijdens Keti Koti om de sfeer te proeven?