Like a local: de woonervaring van Myrthe in Paramaribo

Paramaribo

SUforYou
January 9, 2019

Like a local: de woonervaring van Myrthe in Paramaribo

SUforYou interviewt de 27-jarige Myrthe. Ze kwam in 2016, samen met twee vriendinnen, voor de opleiding Ergotherapie voor het eerst naar Suriname. Samen deden ze onderzoek voor hun scriptie in het revalidatiecentrum achter het AZP. Eenmaal terug in Nederland, kwamen ze al snel op het idee om terug te gaan naar Suriname.  

Myrthe, Niki en Marceline

Je hebt je scriptie afgerond en was weer terug in Nederland. En toen?

We misten ons vrije en relaxte leventje heel erg. Daarom besloten we om het jaar toch nog goed af te sluiten en boekten opnieuw een ticket voor in december, de beste tijd van het jaar om in Suriname te zijn. Overal feestjes en Owru Yari is echt het allerleukste feest van het jaar! Maar ook aan deze vakantie kwam een einde. Ondertussen in Nederland bleef het verlangen naar Suriname groot... We hebben daarom alle drie de stoute schoenen aangetrokken en in september 2017 zijn we samen in Suriname gaan wonen.

Onderweg in de boot

Waar heb je gewerkt in Suriname?

Via Marceline kwam ik al snel terecht bij SUforYou en werd ik aangenomen voor de functie Community specialist. Wat ik het leukste vond aan mijn werk was het contact met de stagiaires en daar projecten voor bedenken en uitvoeren. Zoals de Meet&Greet waarmee ieder stage seizoen wordt geopend, Expeditie Suriname, Kingsland tijdens Koningsdag en de Pubquiz- en spelletjes avonden. Ook het samenwerken met de collega’s op kantoor en de gidsen in het werkveld was echt te gek.

Expeditie Suriname

Welk Surinaamse gerecht at jij iedere week?

Roti, dat is echt mijn lievelingsgerecht uit de Surinaamse keuken. 

Wat vond je het leukst om te doen wanneer je vrij was en in de stad bleef?  

Zwemmen bij Jacana. Dat is echt een aanrader voor iedereen. Je krijgt het gevoel alsof je voor een dagje op vakantie bent.

Zwemmen in het binnenland

Heb je nog een speciaal souvenir meegenomen uit Suriname?

Ik heb de kalebaslamp workshop gedaan, echt een must do voor iedereen. Deze lamp heb ik meegenomen naar Nederland en staat nu mooi op mijn nachtkastje. Maar ik heb ook de fannypack van Talking Prints, altijd leuk als eyecatcher op een festival. 

Kalebas lamp

Heb je nog een tip voor mensen die binnenkort naar Suriname gaan? 

Mijn tip is om vooral het binnenland te gaan bezoeken, zoveel mogelijk als je kan. Paramaribo heb je snel gezien en het binnenland is fantastisch qua natuur, dieren en cultuur.

Boven-Suriname

Wat waren je favoriete eettentjes?

  • Ontbijt: Zus&Zo
  • Lunch: Puur
  • Diner: Las Tias
  • Koffie: the coffee box
  • Ice coffee: CY coffee
  • Soep: Souposo
  • Surinaamse keuken: Blauwgrond Warung Renah 
Zus & Zo

Wat zijn je favoriete trips?

  • Avanavero: Je bent zo ver van de bewoonde wereld waardoor de natuur zo prachtig is. Daarnaast leer je ook weer andere dingen van de Indianen ten opzichte van de Boslandcreolen.
  • Fredberg: Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend en het slapen op de berg is echt iets unieks.
  • Apiapaati: Een veelzijdig tripje door de verschillende activiteiten. We hebben verschillende dorpjes bezocht, zijn naar de Gran Dan vallen geweest, hebben gezwommen bij de Tapawatra vallen en heerlijk gerelaxt op het eiland.  
Op de Fredberg

Wat zal jou het meeste bij blijven van Suriname? 

Het altijd lekkere weer, de vrijheid die je hebt en de no spang mentaliteit.

Tapawatra vallen