MKV visum: Aanvragen in Nederland (deel 1)

Wat moet je in Nederland regelen?

Wat moet je in Nederland geregeldhebben voor je MKV visum?

Zodra je weet dat je naarSuriname gaat en je vliegticket is geboekt is het tijd om je visum te regelen.De aanvraag dient ruim van tevoren gedaan worden (tenminste 3 maanden, maarniet eerder dan 6 maanden van tevoren). Dus let op dat je op tijd begint methet regelen van je MKV, anders kom je mogelijk in tijdsnood.

Luchthaven in Suriname

Stap 1: naar het Consulaat vooreen VOG aanvraagformulier

De eerste stap is om naarhet consulaat van Suriname in Amsterdam (De Cuserstraat 11, 1081CK Amsterdam)te gaan. Hier kun je tussen 09:00 en 14:00 terecht om een aanvraagformulier opte halen, zodat je bij jouw gemeente een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kanaanvragen.

Consulaat van Suriname in Amsterdam

Stap 2: naar de Gemeente voorbrondocumenten

De tweede stap is om naarde gemeente te gaan om drie (bron)documenten aan te vragen:

·      Jouw VOG voor "visum enemigratie" (op vertoon van het aanvraagformulier van het consulaat);

·      Jouw burgerlijke staat (of je wel of nietgehuwd bent);

·      Jouw geboorteakte (deze moet je opvragenbij de gemeente waar je geboren bent);

Deze documenten moeten in het Nederlands of in het Engels geschreven zijn.

Stap 3: naar deRechtbank voor apostilles

Wanneer je de documenten van de gemeente ontvangen hebt, kun je met dezedocumenten op weg naar de rechtbank. Je hebt namelijk op deze documenten eenapostille stempel nodig, deze stempel bevestigd de echtheid van het document.Je betaalt 20 euro per apostille stempel.

Stap 4: Overigeinformatie/documenten verzamelen voor je MKV

De vierde stap is om de rest van de documenten te verzamelen, die bij jeMKV aanvraag bij het consulaat ingediend moet worden. Dit zijn:

·      Een ingevuldMKV-formulier. Te vinden op de website van het conslaat van Suriname (klik hier);

·      2 recente pasfoto’s;

·      Kopie van alle beschreven pagina’s in jepaspoort;

·      Financiële bewijzen. Hierbij is eenscreenshot van je lopende rekening en spaarrekening al voldoende (als je ergenoeg op hebt staan). Mocht je zelf niet voldoende geld op jerekening hebben staan, moet je kunnen bewijzen dat er iemand voor jou garantstaat. Denk aan je (pleeg)ouders, vrienden etc.;

·      Bewijs van je verblijfsdoel. Hier volstaateen stage-overeenkomst, vrijwilligersovereenkomst of arbeidsovereenkomst;

·      Ziektekostenverzekering: Zorg ervoor dat jeeen screenshot maakt van je doorlopende (reis)verzekering. Hiermee kun jijaantonen dat je tijdens je verblijf in Suriname goed verzekend bent;

·      Retour-vliegticket, waarop aangegeven staat wanneerje naar Suriname gaat en wanneer je weer terug vliegt;

·      Verblijfsvergunning van het land vanresidentie (indien je niet de nationaliteit bezit van het land waarin jewoont).

kopie van het mkv aanvraagformulier (klik voor download)

Stap 5: Alles in tweevoud

Stap vijf is om alledocumenten (van stap 2, 3 en stap 4) te bundelen in een pakketje en hier eenkopie van te maken (m.u.v. de pasfoto's). Vergeet niet de drie documenten vande gemeente (ook wel brondocumenten genoemd), ook een fotokopie te maken van deapostilles die de rechtbank op de documenten geplaatst heeft. 

Stap 6: Wederom naar het Consulaat voor officiële indiening van jeMKV aanvraag

Stap zes is om deze tweepakketjes (het originele pakket en de kopie-pakket) in te leveren bij hetconsulaat (De Cuserstraat 11, 1081CK Amsterdam). Tip: lever het persoonlijk inen niet via de post, zodat je meteen kan horen wanneer er iets mist. Hier zaler ook aan je gevraagd worden om 10 euro administratiekosten te betalen. 

Stap 7: Referentienummer via website controleren

Stap zeven is het ontvangen van een brief van het consulaat.Deze ontvang je meestal ongeveer 1 à 2 weken na het inleveren van jedocumenten. Met dit nummer kun je op de site (klik hier)van het consulaat van Suriname checken of je aanvraag is goedgekeurd, onder dezoekterm "verleende vergunningen MKV".

website van het consulaat

Stap 8: Voor een laatste keer naar het consulaat

Mocht jouwreferentienummer vermeld staan, dan kun je opnieuw naar het consulaat vanSuriname in Amsterdam met je paspoort en krijg je een mooie sticker in jepaspoort geplakt of een papiertje, waarmee je naar Suriname mag afreizen. Letop: Dit is nog niet je complete MKV!

Stap 9: Neem alle documenten die je hebt ingeleverd ook mee naar Suriname (scans of hardcopy)

Dit is namelijk de sleutel naar het volgende onderdeel:  het MKV afhandelen in Suriname!

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.