MKV visum: Aanvragen in Nederland (deel 1)

Stage

Fleur

Wat moet je in Nederland geregeld hebben voor je MKV visum?

Zodra je weet dat je naar Suriname gaat en je vliegticket is geboekt is het tijd om je visum te regelen. De aanvraag dient ruim van tevoren gedaan worden (tenminste 3 maanden, maar niet eerder dan 6 maanden van tevoren). Dus let op dat je op tijd begint met het regelen van je MKV, anders kom je mogelijk in tijdsnood.

Luchthaven in Suriname

Stap 1: naar het Consulaat voor een VOG aanvraagformulier

De eerste stap is om naar het consulaat van Suriname in Amsterdam (De Cuserstraat 11, 1081CK Amsterdam) te gaan. Hier kun je tussen 09:00 en 14:00 terecht om een aanvraagformulier op te halen, zodat je bij jouw gemeente een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kan aanvragen.

Consulaat van Suriname in Amsterdam

Stap 2: naar de Gemeente voor brondocumenten

De tweede stap is om naar de gemeente te gaan om drie (bron)documenten aan te vragen:

·      Jouw VOG voor "visum en emigratie" (op vertoon van het aanvraagformulier van het consulaat);

·      Jouw burgerlijke staat (of je wel of niet gehuwd bent);

·      Jouw geboorteakte (deze moet je opvragen bij de gemeente waar je geboren bent);

Deze documenten moeten in het Nederlands of in het Engels geschreven zijn.

Stap 3: naar de Rechtbank voor apostilles

Wanneer je de documenten van de gemeente ontvangen hebt, kun je met deze documenten op weg naar de rechtbank. Je hebt namelijk op deze documenten een apostille stempel nodig, deze stempel bevestigd de echtheid van het document. Je betaalt 20 euro per apostille stempel.

Stap 4: Overige informatie/documenten verzamelen voor je MKV

De vierde stap is om de rest van de documenten te verzamelen, die bij je MKV aanvraag bij het consulaat ingediend moet worden. Dit zijn:

·      Een ingevuld MKV-formulier. Te vinden op de website van het conslaat van Suriname (klik hier);

·      2 recente pasfoto’s;

·      Kopie van alle beschreven pagina’s in je paspoort;

·      Financiële bewijzen. Hierbij is een screenshot van je lopende rekening en spaarrekening al voldoende (als je er genoeg op hebt staan). Mocht je zelf niet voldoende geld op je rekening hebben staan, moet je kunnen bewijzen dat er iemand voor jou garant staat. Denk aan je (pleeg)ouders, vrienden etc.;

·      Bewijs van je verblijfsdoel. Hier volstaat een stage-overeenkomst, vrijwilligersovereenkomst of arbeidsovereenkomst;

·      Ziektekostenverzekering: Zorg ervoor dat je een screenshot maakt van je doorlopende (reis)verzekering. Hiermee kun jij aantonen dat je tijdens je verblijf in Suriname goed verzekend bent;

·      Retour-vliegticket, waarop aangegeven staat wanneer je naar Suriname gaat en wanneer je weer terug vliegt;

·      Verblijfsvergunning van het land van residentie (indien je niet de nationaliteit bezit van het land waarin je woont).

kopie van het mkv aanvraagformulier (klik voor download)

Stap 5: Alles in tweevoud

Stap vijf is om alle documenten (van stap 2, 3 en stap 4) te bundelen in een pakketje en hier een kopie van te maken (m.u.v. de pasfoto's). Vergeet niet de drie documenten van de gemeente (ook wel brondocumenten genoemd), ook een fotokopie te maken van de apostilles die de rechtbank op de documenten geplaatst heeft. 

Stap 6: Wederom naar het Consulaat voor officiële indiening van je MKV aanvraag

Stap zes is om deze twee pakketjes (het originele pakket en de kopie-pakket) in te leveren bij het consulaat (De Cuserstraat 11, 1081CK Amsterdam). Tip: lever het persoonlijk in en niet via de post, zodat je meteen kan horen wanneer er iets mist. Hier zal er ook aan je gevraagd worden om 10 euro administratiekosten te betalen. 

Stap 7: Referentienummer via website controleren

Stap zeven is het ontvangen van een brief van het consulaat. Deze ontvang je meestal ongeveer 1 à 2 weken na het inleveren van je documenten. Met dit nummer kun je op de site (klik hier) van het consulaat van Suriname checken of je aanvraag is goedgekeurd, onder de zoekterm "verleende vergunningen MKV".

website van het consulaat

Stap 8: Voor een laatste keer naar het consulaat

Mocht jouw referentienummer vermeld staan, dan kun je opnieuw naar het consulaat van Suriname in Amsterdam met je paspoort en krijg je een mooie sticker in je paspoort geplakt of een papiertje, waarmee je naar Suriname mag afreizen. Let op: Dit is nog niet je complete MKV!

Stap 9: Neem alle documenten die je hebt ingeleverd ook mee naar Suriname (scans of hardcopy)

Dit is namelijk de sleutel naar het volgende onderdeel:  het MKV afhandelen in Suriname!