Pieter's persoonlijke verhaal over zijn ALO stage in Suriname

Een interview met Pieter

Pieter's persoonlijke verhaal over zijn ALO stage in Suriname

SUforYou interviewt Pieter, 21 jaar. Hijstudeert ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) aan de Hogeschool vanAmsterdam. Dit is zijn vierde jaar, dus zijn tegelijkertijd zijn afstudeerstage.Pieter woont in zijn stageperiode achter het SUforYou kantoor aan de Henck Arronstraat, samen met tienandere studenten van de ALO. Lees snel verder voor dit inspirerende interview! 

SUforYou - ALO stage in Suriname

Bij welke bedrijven/scholen loop je stage? 

IOL (Instituut Opleiding Leraren), buurtproject in Sunnypoint, de SU fernandes school en ‘Het gouden hart’ school.

Wat doe je bij deze vier verschillende stages? 

IOL: Ik loop stage bij de vakken veldspelen pedagogiek. Dit zijn beide vakken die bij de opleiding Lichamelijke Opvoeding horen. Het voornaamste doel is om kennis uit te wisselen, uiteindelijkzal ik hier les gaan geven. 

Buurtproject in Sunnypoint: Dit iseen achterstandswijk, er is dus bijna geen geld bij deze mensen. Er wonen hierheel veel kinderen, maar er is bijna niets te doen. Doordat er bijna niets tedoen is gaan deze kinderen bijvoorbeeld hangen op straat. Door middel vansporten wordt er een effectieve vrijetijdsbesteding aangeboden. Er komt weerplezier terug, doordat de kinderen het heel leuk vinden om te sporten. Dit is insamenwerking met ‘Stichting Kansrijk Suriname’. 

SU Fernandes school: Dit is een school voor kinderen metgedragsproblemen. Op deze school verzorg ik de gymlessen. 

Het Gouden Hart: Dit is een schoolvoor kinderen met autisme. Bij deze school verzorg ik ook de gymlessen.

SUforYou - ALO stage in Suriname - Kansrijk Suriname

In welke stage vind je het meeste uitdaging? 

Ze bieden allemaal iets anders en zijn allemaal bijzonder op z’n eigen manier. Eenovereenkomst tussen alle vier de stages is dat ik er alleen voor sta. Alles watik doe, moet ik zelf oplossen. Ik vind dit heel erg cool, maar soms ook lastig.Dit laat wel zien hoeveel je eigenlijk al kan na die vier jaar ALO.

Hoe heb jij jouw stage gevonden? 

Via contactpersoon Diana.

Hoe ziet jouw stageweek er precies uit? 

Maandag ben ik vrij om te kunnen voorbereiden voor de aankomende week. Maar ook om Suriname te ontdekken en ikleef zoals ik mijn leven wil leiden. Ik doe dingen die ik graag wil doen. Somslaat ik me meeslepen door alles wat er hier om me heen gebeurd. Alle nieuweinzichten, alle fantastische dingen die dit land te bieden heeft. Dit is zó’n bijzonderland, dat is niet normaal. Ik ben thuis, ik ben thuis...  

Wat maakt thuis, thuis? 

Thuis... Thuis is een bijzonder gevoel. Dit is een veilige haven. Een baken vantroost, liefde, tederheid, genegenheid, gezondheid en veiligheid. Zodra ik weerdoor de tijd heen wandel, door de maanden heen dat ik hier ben, voel ik mijmeer en meer op mijn gemak. Maar boven dat, meer een meer op mijn plek. Dit ismijn land. Ik ben verliefd op Suriname.

SUforYou - ALO stage in Suriname

Zou jij later in Suriname kunnen wonen?

Ik ga waar de wind mij heen waait. Dus als ik hier een tijdje wind stil lig,dan lig ik hier een tijdje wind stil. Waait de wind me verder, waai ik mee. Danvlieg ik verder.

Even terugkomend op jouw stageweek, hoe ziet de rest van deweek eruit? 

Dinsdagavond loop ik stage bij IOL (Instituut Opleiding Leraren). Woensdag loopik stage bij het buurtproject in Sunnypoint. Donderdag loop ik stage bij de SUFernandes school en vrijdag bij Het gouden hart school.

Hoe ziet één van jouw leukste stagedagen eruit? 

Het moment dat ik wakker word en een bakje koffie zet. Vervolgens de zin voel en er echt zin in heb vandaag. Met frisse moed naar mijn stage ga en daar meteen glimlach rondloop. Vervolgens een grapje maak met iedereen die ik tegen komen dan hoop ik ook dat ze een grapje met mij maken. Ook vind ik het belangrijkdat ik lekker veel kan lachen, onder bijvoorbeeld sport spelletjes.Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft, plezier is heelbelangrijk. Aan het eind van de dag kan ik dan een welverdiend biertje drinken.

SUforYou - ALO stage in Suriname

Wat vond jij van de sportdag? 

Heel gaaf. Het vergeten volk van Suriname, kinderen met een beperking, diehebben de dag van hun leven. Dat zie je gewoon. Alsof je een klein beetje vanje geluk inlevert, om vervolgens een dubbele dosis terug te krijgen. Deze dagvoelde als goed, echt goed.

Wat doe je naast jouw stagedagen? 

Ik probeer heel veel te zien en veel weg te gaan. Stukjes van dit mooieland ontdekken door middel van trips en tours. Suriname heeft namelijk echtveel te bieden. Dus ik probeer Suriname een beetje beter te begrijpen.Daarnaast heb ik het hangmat leven ontdekt, dit is echt super ontspannen. Ooksport ik een beetje en denk ik na over het leven.

Wat zou je hier echt nog willen doen of willen bereiken? 

Wijzer worden. Barrières doorbreken, dat alles maar concreet moet zijn. Ik willeven zoals het leven bedoeld is. Meer impulsiviteit. Ik ben waar ik wil komenen ga waar ik wil zijn. Make the impossible, possible.

Wat vond je tot nu toe de meest bijzonderste ervaring? 

Met mijn hangmat midden in het tropische oerwoud te slapen, tijdens de Back toBasic tour. We hoorden brulapen om ons heen, tegen elkaar schreeuwend. Dat ikdaar gewoon hing, midden in de jungle. Meer jungle dan dit, wordt het niet. Denatuur hier, dat je daar gewoon deel van kan uitmaken.

Had jij last van een cultuurshock? Zo ja, in welke opzichten?

Zeker weten. Dit land verrast met elke dag opnieuw, in elk opzicht. Wat hierkan, wat hier gaande is, hoe het nu gaat. Je kan hier heel veel. Hoe raar hetis om te zien hoe arm en rijk, echt hand in hand leven met elkaar. Dit is bijvoorbeeld een huis meteen zwembad en drie huizen verderop, heb je een krottenwoning. Ook de mensen verbazenme elke dag weer, hoe vriendelijk ze zijn. Ook hoe mensen hier metelkaar omgaan, dat is heel anders dan ik gewend ben. Daarnaast het eten, dat iszo’n belangrijk onderdeel van het leven hier.  

Lukt het om mee te komen in deze cultuur? 

Nou ja, ik denk soms van wel. Ik merk dan wel, voordat je het weet verval je weerin je oude patroon. Al moet ik wel zeggen dat ik ook heerlijk vind om even eenaardappeltje, met een vleesje en groente te eten. Daar word ik zeer blijvan.

Als laatste, wat is het tot nu toe het belangrijkste wat jehier hebt geleerd? 

Schakelen. Schakelen in gevoel met mensen. Een huis waar ik met 17 mensen inwoon, een stage waarin je alle energie wil en moet geven, de rust die je kunt vinden in de onwijs mooie natuur. Ook is tevredenheid een punt wat ik heel goedkan leren, hier ben ik mee bezig. Dit land leert mij tevreden te zijn met watik heb, wat je kan en wat je doet.

SUforYou - ALO stage in Suriname

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.