Aangekomen in Suriname! En nu?

Lees alles wat je moet weten voor wanneer je in Suriname bent!

Alles wat je moet weten op het moment dat je in Suriname bent

You made it! Na lang uitkijken ben je aangekomen in het mooie Suriname. Maar wat nu? In deze blog vind je handige tips voor je eerste weken in Suriname.

Toen ik aankwam had ik het geluk dat mijn huisgenootjes al een aantal weken in Suriname waren en me goed wegwijs konden maken. Maar wat nu als dit niet het geval is? Er komt van alles op je af. Je zit in een nieuw land waar je misschien nog niks of niemand kent. Dit kan allemaal best overweldigend zijn, dus hoe ga je te werk?

Waar haal je boodschappen in Paramaribo?

Allereerst is het handig om de dichtstbijzijnde winkel op te zoeken, je hebt toch eten en drinken nodig om de dag door te komen. Overal in Paramaribo zijn Chinese supermarkten te vinden. Er is redelijk wat te vinden wat ook in Nederlandse of Belgische supermarkten ligt, maar het kan ook zijn dat ze niet alle benodigdheden hebben. Ga dan naar de Choi’s of Tulip. Deze winkels zijn wat prijziger, maar het aanbod is een stuk groter.

Let op, bij de supermarkt kun je vaak alleen met contant geld betalen! Enkel bij Choi’s kan je met je pinpas betalen. 

Op veel plekken is het water uit de kraan prima te drinken, controleer dit wel bij je huisbaas. Toch kiezen veel mensen er vaak voor om waterflessen of tonnen aan te schaffen. Deze zijn te vinden bij de chinees. 

Wat moet je weten over het pinnen van geld?

Belangrijk is om contant geld op zak te hebben, er zijn namelijk maar weinig plekken waar je zo maar kan pinnen. Er zijn verschillende banken waar je kunt pinnen. Het kan zijn dat je pinpas het niet bij elke bank doet, wees dus niet ontmoedigd als de eerste bank niet lukt en probeer gerust een andere. De bekendste zijn De Surinaamse Bank en Republic Bank. Daarnaast is het goed om te weten dat de mensen in Suriname aan het eind van de maand hun loon krijgen en dit pinnen. Dit betekent dat sommige pinautomaten leeg zijn rond deze tijd, hou hier dus rekening mee!

Maar hoe veel moet je nou pinnen? Dit is voor iedereen verschillend, de één geeft meer uit dan de ander. Persoonlijk doe ik ongeveer anderhalve week met 4000SRD.

De Voltzberg afgebeeld op 20 SRD

Je Simkaart & Studentenpas ophalen

Ik raad aan om de eerste dag meteen bij het SUforYou kantoor langs te gaan op de Henck Arronstraat 176. Hier kun je een simkaart, studentenpas en goodiebag ophalen. Ook kan je hier terecht met eventuele vragen, ze helpen je graag een handje! Zodra je je simkaart hebt kan je bij bijna elke Chinese winkel beltegoed kopen. De meeste mensen zullen een Telesur simkaart hebben, denk er dan om dat je dan dus beltegoed haalt voor deze provider. Door beltegoed op je telefoon te zetten kun je dit overzetten tot een internetabonnement. Op de site van Telesur vind je de kosten voor internet pakketten. Kies het gewenste pakket en schaf dit aan via een sms.

Studentenpas Suriname

Hoe verplaats je je in Paramaribo

Veel stagiaires huren een fiets via Stage Huisvesting Suriname. Fietsen door Paramaribo is prima te doen, wees wel voorzichtig, want er zijn geen fietspaden, je fietst dus op de weg. Het zal in het begin een beetje spannend zijn en je zult moeten wennen aan fietsen aan de linkerkant, maar eenmaal een paar keer te hebben gefietst, zit het helemaal goed.

Een andere optie is de taxi. De taxi’s hier zijn een stuk goedkoper dan in België en Nederland, maar dagelijks een taxi nemen kan nog wel eens duur uitpakken. Je kunt gemakkelijk een taxi bestellen bij Tourtonne taxi service. Dit is één van de lokale taxibedrijven van Paramaribo. Typ 1690 op Google en je vindt de site waarmee je deze taxi kunt bestellen. Verifieer je locatie en wachten maar. Soms kan het lastig zijn om een taxi te krijgen, probeer dan te bellen. Zie hieronder een aantal opties. 

TaxiCentrale Hertog – 1688

TourtonneTaxi - 1690

MavisTaxi - 1661

Een laatste aandachtspunt met betrekking tot taxi’s, controleer altijd of de taxichauffeur op de meter rijdt. Zo niet, vragen ze vaak meer dan normaal.

Veiligheid in Suriname

Om je Suriname ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om te weten wat wel en wat niet te doen, met betrekking tot veiligheid. In principehoef je je niet onveilig te voelen in Suriname, Surinamers zijn erg vriendelijk en behulpzaam! Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo wordt het sterk afgeraden om 's avonds alleen over straat te gaan. Mocht je toch over straat moeten in het donker, neem de taxi of ga dan met een groepje. Als laatste is het belangrijk om te benadrukken dat je je niet in de palmentuin moet bevinden zodra het donker wordt. Overdag kun je er prima doorheen lopen, maar 's avonds is het gevaarlijk.

Voel je echter niet ontmoedigd hierdoor, zolang je hier rekening mee houdt hoef je je niet onveilig te voelen.

Palmentuin in Paramaribo

Het Surinaamse eten

Ja, in Suriname weten ze wel hoe je moet koken! Door de grote diversiteit in culturen is er ook een grote diversiteit in de keuken. Wat je natuurlijk niet mag missen is, misschien wel het meest bekende gerecht uit de Surinaamse keuken, Roti! De lekkerste Roti vind je bij Roopram. Of probeer een heerlijke Saoto of Pindasoep bij één van de leuke tentjes bij Blauwgrond. Er is natuurlijk nog veel meer lekkers! Meer aanraders vind je hier.

Veel mensen denken dat eten van de straat niet veilig is. Niets is minder waar! Je kunt prima eten van de markt kopen, vaak is het ook nog eens een stuk lekkerder. Haal bijvoorbeeld een heerlijke saté, bakabana of bara.

Wil je het huis niet uit of en heb je geen zin om te koken, gebruik dan de Surinaamse Thuisbezorgd, Ride Eats. Maak hier een account aan en bestellen maar!

Overige winkels in Paramaribo

In deze blog lees je wat je allemaal mee moet nemen naar Suriname. Maar ben je nou iets vergeten, maar je hebt geen idee waar je heen moet, lees dan verder. In Paramaribo vind je de Kirpalani en de Lucky Store. Beide zijn warenhuizen waar je van alles kunt vinden. De Kirpalani is te vergelijken met de Blokker en de Lucky Store met de Hema. Verder is de DA ook te vinden in Suriname al is deze wel vrij prijzig. Breng voordat je Suriname verlaat nog wel een bezoekje aan de Readytex voor leuke souvenirtjes.

Als laatste geef ik je mee om jezelf de tijd te gunnen om te acclimatiseren. Je bent in een nieuwe omgeving met een nieuwe cultuur en een heel ander klimaat. Dit kan in het begin onwennig zijn, maar sta er voor open en geniet vooral van deze onvergetelijke ervaring!

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.