Terug kijktips: Suriname op de Nederlandse tv

Suriname

SUforYou
November 1, 2019

(Terug)kijktips: Suriname op de Nederlandse tv

Steeds meer en meer zien we Suriname terug in Nederlandse tv programma's. Soms reizen ze naar Suriname af of hebben ze het over de geschiedenis van Nederland en daarmee van Suriname. Wij zetten de leukste afleveringen voor je op een rij, zodat je die op je gemak nog eens terug kunt kijken. Dus trek je chill outfit maar aan en ga er lekker voor zitten! 

1. De Wereld Draait Door - 2019

Vanaf 5 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 is ‘De Grote Suriname Tentoonstelling’ geopend in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Cynthia McCleod, schrijfster van het boek ‘hoe duur was de suiker?’ vertelt samen met Simone Weimans over de eerste indrukken van deze tentoonstelling. Humberto Tan is de tafelheer van deze avond. Wij vinden het een interessante & culturele aflevering. Bekijk deze aflevering van De Wereld Draait Door hier terug.

De Wereld Draait Door

2. Dancing with the birds – 2019

In januari 2018 was de crew van Netfix, drie weken lang te gast op de Fredberg. Zij hebben de zeldzame oranje rotshaan oftewel ‘the cock of the rock’ gefilmd. En deze parel van een vogel zie je dan ook terug in de documentaire. De documentaire is een compilatie van paradijsvogels uit verschillende landen, die alles uit de kast trekken om het vrouwtje te versieren. Zo tof dat ze ook bij ‘ons’ op de Fredberg gefilmd hebben. Bekijk hier de officiële trailer.

Oranje rotshaan

3. Streetlab op reis in Suriname - 2016

De mannen van Streetlab zijn in 2016 in Suriname op bezoek geweest. Dat is dus al even geleden, maar we vinden dat deze aflevering zeker niet mag ontbreken in deze blog. Streetlab bezoekt niet alleen Paramaribo maar gaan ook een experiment aan in de jungle. In koppels doen ze een race door de jungle naar de top van de Fredberg. Een hele toffe aflevering waarin je (een paar) mannen in simpele sneakers en in skinny jeans ziet zwoegen om de Fredberg op te komen. Bekijk de hele Streetlab aflevering hier.

Het Streetlab team op de Fredberg

4. Baby in het buitenland Marceline & Zach - 2019

(Oud) collega Marceline is in 2019 gevolgd door Jennifer Hoffman voor het tv programma: Baby in het buitenland. De crew van Grenzeloos Verliefd heeft haar opgezocht toen ze 35 weken zwanger was, maar is ook na de bevalling in Suriname op bezoek geweest. Misschien zijn we wat bevooroordeeld omdat we het mooie gezinnetje kennen, maar het is zeker de moeite waard om de aflevering eens te kijken. Op 12 november is de aflevering van Marceline, Zach en baby Lexie uitgezonden op Net 5. Kijk de aflevering hier terug. Inmiddels woont Marceline samen met Zach, Lexie en Moksi de hond in Nederland.

5. Geboeid, terug naar de plantage - 2019

Presentator en politieagent Dwight van van de Vijver gaat op zoek naar het verleden van zijn voorouders in Suriname. Samen met drie reisgenoten komen ze tijdens deze reis in Suriname veel te weten over plantages, de familiegeschiedenis en welke rol het slavernijverleden daarin speelt. Bekijk de 4 afleveringen van dit programma hier terug.

Presentator Dwight van van de Vijver in Suriname

6. De Wereld rond met 80-jarigen - 2019

In dit programma reist Dennis van der Geest de wereld over met acht hoogbejaarden. In de laatste aflevering van dit programma zijn de reizigers in Suriname. Je ziet niet alleen een paar mooie herenigingen, maar ook doen ze een zeeschildpaddentour en vertoeven ze op plantage Frederiksdorp. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

7. Erica op reis in Suriname - 2016

Wat een fantastische vrouw vinden we haar: Erica Terpstra. Waar ze ook is, het is een feest om naar haar enthousiasme stem te luisteren. In 2016 is Erica Terpstra op reis geweest in Suriname. Ze ondergaat een winti-ritueel, bezoekt een markt en gaat de jungle van Boven-Suriname in, waar ze meer leert over de Saramaccaanse cultuur. Een feestje om naar te kijken! Bekijk de aflevering van Erica op reis hier terug.


We hopen dat je genoten hebt van deze terug kijktips! Heb jij nu ook kriebels om (weer) naar Suriname te gaan?