Anaconda

Trips & tours

Dick
January 31, 2020

ANACONDA

Vlak voor kerst 2019 kwamen we een anaconda tegen waarvan een aantal foto’s en filmpjes viraal (1 post is al gezien door ruim 280.000 mensen) gegaan zijn op social media en bepaalde websites. Hierop kwamen hele positieve reacties, maar ook ontzettend veel negatieve reacties. Middels deze blog wil ik ook graag even mijn kant van het verhaal toelichten.

Soms denk je tijdens tours met grote groepen dat je weinig of niet bijzondere wildlife gaat zien… Het tegendeel blijft zich bewijzen. Twee jaar terug met onze kerst-special naar Apiapaati zagen we een jaguar langs de rivier en tijdens onze laatste Kumalu kerst-special, met bijna 50 mensen, zagen we 2 enorme anaconda’s!

De eerste anaconda, zie foto boven, geschat op ongeveer 5.5 meter werd gespot door Boris Bal, een van de gasten die mee was! Boven op een steen lag het dier zich op te warmen. We konden erg dichtbij komen en zo ook een aantal foto’s maken voordat het dier tussen de stenen terug de rivier in ging. Anaconda’s zijn namelijk waterslangen, dit maakt bewegen voor ze ook een stuk gemakkelijker aangezien ze zo enorm groot kunnen worden; zo’n 8 meter en tot 250kg! Het zijn niet de langste slangen ter wereld maar wel de zwaarste.

Ik, Dick Lock,kom sinds 2011 regelmatig in Suriname en woon nu ongeveer 2,5 jaar hier. Ik ben de oprichter van Herping Suriname. Herping staat voor het zoeken naar herpe to fauna, dat zijn reptielen en amfibieën. Dit is een zijtak van FredEcotours/SU4You die ik beheer, net als Birding (tours gericht op vogels) die wordt beheerd door Fred Pansa. In het kort begeleid ik dus voornamelijk tours gericht op het vinden van slangen en kikkers. Daarnaast geef ik zo nu en dan ook lezingen over deze dieren voor gidsen, jagers/vissers, community centers,scholen, dierenartsen etc. en begeleid en organiseer ik avondtours in Peperpot Natuur Park. In sommige gevallen wordt ik ook door de brandweer en/of dierentuin gebeld als ze een slang in een tuin vinden. Dan vragen ze mij om deze slangen weg te halen en later vrij te laten in zijn natuurlijke habitat.

In de regentijd heb ik regelmatig anaconda’s die ik uit tuinen weg moet halen. Soms ook enorm grote. Anaconda’s zijn niet giftig maar het zijn wel hele sterke wurgslangen.Tot nu toe waren de grootste slangen die ik uit visnetten heb gehaald ongeveer 4 meter. Maar boven die lengte heb je toch al snel extra mensen nodig. Deze waarneming langs de Suriname rivier was voor mij dus een goede kans om ervaring op te doen met een groter exemplaar. Deze ervaring kan ik later weer gebruiken om in Paramaribo in te kunnen schatten welk risico ik neem en hoeveel extra mensen ik nodig zou hebben om een slang weg te halen bij iemand uit de tuin.

De eerste slang die gespot werd lag wat onhandig op een hoge steen en een risicovolle plek om het dier te hanteren. Deze kans was zo uniek en hoe graag ik ook wilde, toch besloten we om dit niet te doen. Een van de gasten vroeg aan mij wanneer ik voor het laatst een grote anaconda had gezien en of we misschien nog zo’n exemplaar kunnen tegenkomen. Ik vertelde hem dat de kans vrijwel nihil was want de laatste grote die ik had gezien, was mei 2019…  Nog geen tien minuten later was moeder natuur ons goed gezind! We kwamen er nog eentje tegen van ongeveer 5 meter op een mooie vlakke steen langs de rivier! Niet alleen om de hiervoor genoemde reden wilde ik dit dier graag hanteren. Maar ook omdat we een volle boot hadden met mensen en gidsen die dit dier graag van dichtbij willen zien. Het gebeurt maar zelden dat we met zoveel gidsen bij elkaar zijn en hierdoor konden we veel leren. Ik wil hun graag leren hoe bijzonder mooi en krachtig deze dieren zijn. Veel mensen in Suriname zijn doodsbang voor slangen en zodra zij er een zien maken ze deze gelijk dood. Veel van onze gidsen deden dit ook maar hebben nu door hun ervaring met slangen van de afgelopen jaren geleerd hoe je hiermee om kan gaan zonder het dier te verwonden. Ze zien slangen nu ook als prachtige dieren en laten ze graag zien aan de gasten die met hun mee zijn op tour! Ik zeg vaak: The difference between beauty and fear, is knowledge; angst komt pas bij onwetendheid, hoe meer je weet van iets hoe minder bang je hoeft te zijn, omdat je weet wat je kan verwachten.

Deze mooie grote dame (mannetjes anaconda’s worden namelijk niet groter dan 2,5 tot 3 meter), die lag te rusten op een steen wilde ik om de eerder genoemde redenen daarom ook graag vangen. Ik besloop haar van achteren zodat ze me niet kon zien. Nadat ik haar achter de kop pakte, voorkwamen mijn collega’s dat ze haar lichaam om mijn armen wikkelden. Slangen hebben echte persoonlijkheden, het gedrag kan per individu enorm verschillen. Ondanks dat ze toch “aangevallen” werd bleef ze relatief kalm. Ze heeft me nooit proberen te bijten en blies zelfs vrijwel niet,dit doen ze vaak om te dreigen. Ik wilde haar graag opmeten, maar helaas konden we zo snel geen touw vinden en ik wilde haar ook niet te lang storen. Na enkele minuten, een paar snelle foto’s en een waardevolle ervaring rijker, hebben we haar weer vrij gelaten. Ze kroop langzaam het water in, terug in haar natuurlijke habitat. Wat een prachtige ervaring. Ook voor mij een hoogtepunt van mijn tijd in het prachtige land Suriname.

Vind je het leuk om te weten te komen over de anaconda. Kijk dan ook eens op www.suforyou.nl/blog/dicks-dieren-in-suriname-de-anaconda