Dick's dieren in Suriname: de amazone boomkikker

Dieren

Dick
May 17, 2018

Dick's dieren in Suriname: de amazone boomkikker

Ik ben een echte wildlife addict. Dus soms wanneer er tijdens een trip in mijn groep geen animo is voor een avondwandeling, ga ik zelf nog eventjes lopen. Zo deed ik dat ook een keertje op deze avond. Toen ik het bos achter het basiskamp van Fredberg in liep, hoorde ik een vreemd geluid in het bos. Ik herkende het wel als kikkers, maar het waren er zo ongelofelijk veel dat ik geen individuele roep meer kon onderscheiden en dus niet wist welk soort het was.

De zoektocht

Toen ik al wandelend dichterbij het geluid kwam, bleek het uit een klein moeras te komen. Gelukkig heb ik altijd laarzen aan in het bos en kon ik gemakkelijk het natte moeras in lopen. Overal om mij heen hoorde ik deze vreemde kikkerroep. Het was mij nog steeds niet duidelijk om welk kikkersoort het ging. Opeens herinnerde ik me een moment van een paar jaar geleden bij de grotten van Fredberg. Daar hoorde ik een soortgelijke roep, maar dan van een stuk of 10 kikkers in plaats van honderden. Destijds vond ik de kikkers onder bladeren die op het water lagen. Dus ook nu begon ik bladeren te draaien en tussen wat meer beschutte plekjes te zoeken naar de kikkers.

Groene amazone boomkikker

En ja hoor binnen no-time vond ik ze ineens overal! De groene amazone boomkikker (Hypsiboas cinerascens) is een prachtige boomkikker. Hier was ik dus midden in een zogeheten "mating frenzy" beland. Vaak aan het begin van de grote regentijd, wanneer de eerste grote en lange regenbuien uit de lucht komen, komen kikkers massaal bij elkaar om te paren. Hier waren honderden kikkers samengekomen in een moeras. Ik kon het niet laten even een mooie fotoshoot te doen met de kikkers die voor het oprapen lagen. Daar zit je dan alleen, gehurkt, in het donker, midden in een moeras, in de jungle van Suriname met allemaal kikkers op je hand en een koor van roepende kikkers om je heen. Wat een heerlijke momenten!