Dick's dieren in Suriname: de lederschildpad

Dieren

Dick
May 30, 2018

Dick's dieren in Suriname: de lederschildpad

Als wildlife gids bij SUforYou ben ik vaak in het binnenland van Suriname. Afgelopen week besloot ik na een lange tijd in de jungle te zijn geweest, even een break te nemen. Een weekje in de stad om bij te komen. Maarja, stil zitten is ook niet echt mijn ding. Dus zo nu en dan besluit ik even een dagje te gaan varen, dolfijnen te spotten en te gaan vissen bij Braamspunt.

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou

Schildpadden seizoen

Op dit moment (mei 2018) zitten we midden in het hoogseizoen van de Lederschildpadden (Dermochelys coriacea). Dit zijn enorme zeeschildpadden die hun eieren komen leggen aan de stranden van Suriname. Daarom dacht ik, laten we die er ook meteen aan vast plakken. Dolfijnen spotten in de ochtend, ’s middags vissen en misschien wat frisbeeën, voetballen, zwemmen en aan het einde van de middag schildpadden kijken.

Braamspunt

Er was veel animo voor zo’n dagtripje wat gemakkelijk te doen is vanuit de stad. Om 09:00 vertrokken we vanaf Leonsberg. Onderweg naar Braamspunt kwamen we een enorme groep dolfijnen (Sotalia guianensis) tegen. Ze waren eten aan het zoeken (foerageren) en hierdoor zag je soms wel 20 vinnen tegelijk boven water komen. Zowel volwassen dolfijnen als babydolfijntjes, een geweldig gezicht. Bij Braamspunt regende het even, dus bleven we wat langer hangen bij de dolfijnen, waar het zonnetje lekker scheen. Later was de regen voorbij en zijn we naar Braamspunt vertrokken.

Eenmaal aangekomen deed iedereen lekker zijn ding. Kleedjes werden neergelegd, de muziek ging aan, vislijnen werden uitgezet en er werd gevoetbald, gefrisbeed, gezwommen, gekaart en een lekker biertje gedronken.

Schildpadden in trans

Rond 17:30 ging de bootsman even kijken of er lederschildpadden waren. De lederschildpadden komen normaal gesproken meestal ’s nachts, wanneer ze minder risico’s hebben op roofdieren. Heel soms als je geluk hebt, komt er wel eens eentje net voor de schemering. En ja hoor, we hadden geluk! De enorme schildpad was aan land gekomen en was net klaar met het graven van haar nest. Je kunt je voorstellen dat het veel energie kost voor zo’n enorm groot dier, om aan land te komen. Als ze snel zouden schrikken van mensen of dieren en ze elke keer terug moeten vluchten naar zee, zou dit te veel energie kosten. Moeder natuur heeft hier iets bijzonders op verzonnen. Zodra zeeschildpadden eieren aan het leggen zijn, raken ze in een soort trans. Hierdoor sluiten ze zich af van de buitenwereld en focussen ze zich op het leggen van de eieren en het bedekken van het nest. Dit maakt het voor ons mogelijk om ze goed te bekijken, zonder dat we ze storen.

De lederschildpad, is de enige zeeschildpad zonder hard schild. De grootste lederschildpad ooit gemeten, was 3 meter lang van kop tot staart en woog wel 916 kilo!

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou
De lederschilpad legt haar eieren in het zand

Voedsel

Deze enorme dieren eten vrijwel alleen maar kwallen. Dit is ook tevens waarom ze snel achteruitgaan, plastic zakjes en ballonnen zwervend door de oceaan lijken op kwallen voor deze dieren en gaan hieraan dood als ze er te veel van binnen krijgen. 

Eieren leggen

Leatherback schildpadden leggen om de 3 of 4 jaar eieren. In een seizoen leggen ze wel 6 tot 9 keer eieren. Dit betekent dat ze ongeveer elke 10 dagen aan land komen om meer dan 100 eieren te leggen. Ongeveer een derde van deze eieren zijn onbevruchte eitjes. Deze plaatsen ze bovenop de vele ingegraven eieren, zodat als roofdieren hun nesten opgraven deze geen waardevolle bevruchte eitjes eten.

Schildpadden in Suriname - Braamspunt - SUforYou
Lederschildpad onderweg terug naar zee

Kleine baby zeeschildpadden

Na ongeveer 2 maanden komen de eitjes uit en banen de kleine zeeschildpadjes hun weg naar de zee. 25% van deze jonkies overleven de eerste dagen in zee en maar 6% overleeft hun eerste jaar. Sterker nog: 0.1% (1 op de 1000 zeeschildpadjes) haalt het tot een volwassen stadium. Dat is na 16 jaar en dan komen ze weer terug naar hetzelfde strand als waar ze geboren zijn,  om hier hun eieren te leggen.

Wat was het een bijzondere ontmoeting met zo’n mooi en groot dier. En dat ook nog eens met daglicht!