Het slangenmeisje van Suriname

Suriname

Fenne
April 10, 2020

Wie is Fenne?   

Ik ben Fenne van Esseveldt, 27 jaar en wonend in Limburg.  Ik ben werkzaam bij de Koraalgroep als begeleider op een woongroep voor mensen met een licht verstandelijkebeperking met gedragsproblematieke. Daarnaast werk ik wekelijks in de kinderopvang en doe ik vrijwilligerswerk bij Hobbyzoo Anura (reptielenwinkel) en PSW De Heisterkes (gehandicaptenzorginstelling). Ik ben gek op reptielen, met name slangen en ik ga 2 maanden vrijwilligers werk doen in Suriname bij SUforyou en vertel jou graag wat ik daar ga doen en waarmijn interesse en passie vandaan komt! 

  

Waarom heb je de keuze gemaakt om naar Suriname te komen?

 
Ik had Suriname in eerste instantie niet op mijn lijstje staan met landen die ik bezocht wilde hebben, maar mijn zusje ging naar Suriname verhuizen. Ze zou een jaar weg zijn en zolang kon ik haar niet missen. Toen ik me ging verdiepen in het land was ik meteen positief verrast door de flora en fauna van het land. De vraag waar mijn passie voor slangen vandaan komt is mij al ontelbare keren gesteld. Ik heb geen specifieke aanleiding voor mijn, wellicht iets-wat-vreemde passie, maar ik weet wel dat ik als kind zijnde gek was op Tarzan. Ik wilde net zoals hem in de jungle wonen. Ook keek ik altijd naar Steve Irwin op tv en was mijn doel om de vrouwelijke versie van hem te worden. Op vakanties leerde mijn vader mij hoe ik slangen en hagedissen kon vangen. Mam zegt wel eens voor de grap tegen hem "dit is allemaal jou schuld". Thanks mam, I like being the slightly weird girl though. Ik ging meteen dromen... net zoals Tarzan omringd worden door dieren en de natuur en me kunnen redden met de meest simpele tools. Wat werd ik enthousiast!

Ik kreeg van een vriendin de tip om contact op te nemen met SUforYou. Zo gezegd, zo gedaan en ik deelde mijn enthousiasme met hen. Ik heb geen wildlife of dergelijke opleiding gedaan maar door mijn ervaring vanuit thuis, interesse en passie weet ik wel relatief veel over dieren en met name reptielen. Gelukkig kon ik dit goed overbrengen en SUforYou zag veel mogelijkheden voor mij om hen te ondersteunen in een aantal projecten. Ik kon het niet geloven! Ik ging mijn zusje opzoeken en kreeg daarnaast de kans om mijn passie te vergroten!

Tarzan poging in de jungle

                                                                    

Welke ervaring heb je dan tot nu toe met reptielen?


Toen ik op mezelf ging wonen kon ik eindelijk een van mijn grote wensen waarmaken. Een slang als huisdier! Je kunt je het waarschijnlijk niet voorstellen, but yeah it made me happy. Na een tijd vond ik het zielig dat mijn slang alleen was dus schafte ik er nog 2 aan. Dit is natuurlijk onzin. Slangen zijn solitair en leven alleen. Maar zo overtuigde ik mezelf ervan dat het oké was. Vervolgens wilde ik voor de variatie verschillenden soorten slangen waardoor nu momenteel vijf slangen bij mij in huis wonen.

Ik wilde het eigenlijk bij slangen houden want... je gelooft het of niet, ik ben bang voor krekels en sprinkhanen. Hierdoor had ik in eerste instantie niet zoveel interesse om spinnen of hagedissen te houden omdat die krekels en sprinkhanen moeten eten. Alleen al bij de gedachten ging mijn hart sneller bonzen (ina negative way). I already told you I know I'm weird right? Ik ging bij een vriend op bezoek die mijn passie met mij deelt. Ik mocht een van zijn vogelspinnen vast houden en vond dit zo gaaf! Oeps... nu wilde ik er ook een. Niet lang daarna gebeurde dat ook en een tweede volgde. Maar spinnen eten dus krekels, so i had to face my fears. Dit ging gelukkig sneller dan verwacht. Ik pak ze zelfs met de handen niet meer met een pincet. Knap hé? Krekel angst voorbij, nu de sprinkhanen nog. Dus hoe kan dit beter dan ook een hagedis of iets dergelijks aan te schaffen waardoor ik verplicht ben ze sprinkhanen te voeren... Fenne logica (ik wil ook gewoon mijn dierentuintje uitbreiden). Ik werd verliefd op een panter kameleon. Ik dacht eerst, dit beest gaat verhongeren want het lukte me al niet om te kijken naar die sprinkhanen, laat staan ze te voeren.Ik zag er elke dag tegenop. Ik was net z'n gillende keukenmeid en dat vond ik vreselijk. Het is niet zo dat ik nergens bang voor mag zijn. Maar bang zijn voor sprinkhanen en niet voor slangen, spinnen, krokodillen etc. is inderdaad wat vreemd. Daarnaast moet mijn kameleon goed eten en gezond blijven natuurlijk. Langzaam maar zeker gaat het steeds beter. No worries,mijn kameleon eet goed, is gezond, ik ben nog steeds niet gek op deze beesten maar ik gil (iets) minder hard. 
               

Leuk voorbeeld; ik had laatst mijn eerste kleine kaaiman gevangen en liet deze trots zien aan de gasten. Vervolgens sprong er een sprinkhaan op mijn been en ik schreeuwde alles bij elkaar. Ik kon erna ook niet meer rustig van het kampvuur genieten omdat ik nog steeds de rillingen had van die sprinkhaan.   

Of; ik nam mijn gasten mee in de avond om vogelspinnen te zoeken, maar we moesten even wachten omdat er een sprinkhaan op het plateau zat en ik er niet langs durfde. Toen hij sprong, sprong ik ook gillend naar achteren. Iedereen moest lachen en begreep er niets van. Toen de sprinkhaan weg was gingen we verder met de spinnen zoeken.   

 

Surinaamse roodvoet tarantula (Aviculariaavicularia)

                                                           

   Cuviers gladvoorhoofdkaaiman/dwergkaaiman (Paleosuchustrigonatus)

                                        

Rode regenboog boa. Epicrates cenchria cenchria

                                                         

Hoe ben je in de wereldje terechtgekomen? 

Ik raakte in contact met Hobbyzoo Anura (een reptielen winkel in Vlodrop) waar ik uiteindelijk mee ging samen werken. Zij kregen veel vraag naar educatieve kinderfeestjes/schoolpresentaties omtrent reptielen en die nam ik dan op me. Ik vind het super gaaf om kinderen kennis te laten maken met het onbekende. Wat is hun beeld van slangen, spinnen etc en hoe komt het dat dit beeld er is. En het belangrijkste, klopt dit beeld wel? Hoe denk je over iets als je er meer over weet, meer begrijpt en een positieve ervaring hebt gehad met iets waar je eerder (zonder reden?) bang voor was. Kijk maar naar mijn krekels/sprinkhanen verhaal! Als ik andere wil helpen met hun angsten moet ik ze zelf natuurlijk ook onder ogen komen. Het aller-leukste vind ik nog dat de kinderen van te voren bang zijn of gespannen en na afloop enthousiast zijn en ineens een nieuw huisdier willen. You’re welcome moms and dad's!   

 

Wat heb je allemaal gedaan in Suriname? 


Ik ben voornamelijk mee geweest met de Fredberg tours. Ik heb hierbij collega' s ondersteund waar nodig maar ben voornamelijk aanwezig geweest om mee te helpen slangen spotten en vangen. Door de slangen te vangen kan ik meer informatie geven en krijgen gasten (en stiekem ook collega's) de kans om een slang van dichtbij te zien en te voelen (te ervaren hoe geweldig mooi en interessant ze zijn). Het begint meestal al heel simpel bij de aanraking van een slang.Iedereen heeft een bepaald idee van hoe een slang voelt. 7 van de 10 keer valt mij op dat mensen aangeven dat de slang anders voelt dan verwacht (op een positieve manier). Daarnaast staan mensen er vaak van te kijken hoe mooi de kleuren van een slang zijn en hoe gevarieerd dit kan zijn. Ik kan nog wel even doorgaan met alle positieve dingen benoemen van slangen maar je snapt mijn punt denk ik wel. Zo veel mogelijk positieve informatie en ervaringen overdragen naar gasten, collega's en locals dus!

 

  Collega's kennis laten maken met een zwart gele liaanslang (Spilotes sulphureus)

                                   

 Fenne aan het werk met de slang en de slangenstok.

 Gasten kennis laten maken met een groene kielrugslang (Chironius Exoletus) 

                                           

Creatief bezig op de Fredberg

Aangezien ik toch voor een groot gedeelte bij de Fredberg ben werd mij gevraagd om wegwijzers te plaatsen op het basiskamp. Alle huisjes moesten een naam te krijgen en als extraatje mocht ik mijn creativiteit loslaten en ben ik aan de slag gegaan met verschillende wegwijzers. Het is erg leuk geworden al zeg ik het zelf! Ben je benieuwd? Dan zou ik zeggen kom langs bij de Fredberg om mijn kunsten te bewonderen!

 

                                                                                                Hard aan het werk met de wegwijzerbordjes

Het slangenproject

Daarnaast hebben we recent een slangen val project opgezet. We hopen hiermee een inventarisatie te kunnen geven van de soorten slangen die in het gebied voorkomen. Zo kunnen we de locals en toeristen hier ook meer informatie over geven. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat we een nieuwe soort ontdekken. Indien dit systeem werkt willen we dit op meerdere plekken plaatsen om een groter onderzoek te kunnen doen. De slangen worden vanzelfsprekend erna weer teruggezet in het bos. 

Het Spider-monkey project

Wellicht hebben jullie ook al wat meegekregen over het spidermonkey project. Ik heb hier aan meegeholpen door donatieboxen te maken en enkele keren de apen te bezoeken, eten te geven en te controleren of alles in orde is. Voor meer informatie over dit project zie: https://www.suforyou.nl/blog/geef-spider-monkey-zijn-vrijheid-terug

 

   Collega's promoten het spidermonkey project 

                                                         

Het was daarnaast nog de bedoeling dat ik vanuit Herping Suriname wat scholen zou bezoeken en educatie te geven over slangen en andere reptielen. Helaas kon dit vanwege het corona virus en het sluiten van de scholen niet doorgaan. 

 

Wat is je doel?   

In Suriname zijn de locals over het algemeen totally not amused by snakes. Suriname heeft een aantal gifslangen (wat in vergelijking met andere landen qua aantal nog wel meevalt)waardoor er angst heerst. Dit komt mede door onbegrip en een tekort aan voorlichting/educatie. Slangen worden vrijwel altijd meteen doodgemaakt wanneer ze te dicht in de buurt komen (Noooooo, makes me so sad). Mijn doel is dan ook om de locals meer te informeren over de verschillende soorten slangen en ze te overtuigen dat ze niet allemaal gevaarlijk zijn en al helemaal niet dood hoeven! Tot nu toe lachen ze me voornamelijk uit of verklaren ze me voor gek. Echter word ik wel al de vrouwelijke versie van Steve Irwin, freek vonk, jungle Jane, slangenmeisje etc genoemd. Blijkbaar wek ik wel interesse op. Het komt denk ik ook niet vaak voor dat een klein meisje achter slangen aanrent en vervolgens dolenthousiast over ze vertelt en niet echt stil staat bij het feit dat ze flink kunnen bijten. Het gaat mij er in ieder geval om dat de interesse wordt gewekt. Wanneer er interesse wordt gewekt staan mensen sneller open voor informatie en educatie. Zoals ik al had verteld probeer ik mensen kennis te laten maken met slangen door ze in het wild te spotten en te vangen en ze een positieve ervaring mee te geven. Hopelijk vertellen ze deze positieve verhalen door waardoor er langzaam maar zeker meer awareness komt voor deze mooie dieren. Mensen positieve ervaringen op laten doen met reptielen en met name slangen waardoor ze met meer respect worden behandeld is dus mijn doel!

 

Kennis maken met een groenekielrugslang (Chironius Exoletus)

                                                      

 

Wat wil je nog kwijt?


Ik heb altijd veel gedroomd over dingen die mij gelukkig zouden kunnen maken. Ik ben pas recent begonnen met het waarmaken van deze dromen. Ik sta er nog steeds van te kijken dat het is gelukt. Hierdoor probeer ik iedereen ervan te overtuigen dat dromen niet alleen dromen hoeven te zijn, maar dat als je er tijd en energie in steekt het zomaar eens kan gebeuren dat je er zelf voor zorgt dat je dromen uitkomen! Ik ben zeker nog niet klaar in Suriname. Voor nu ga ik me meer verdiepen in de flora en fauna van Suriname en zal ik vanuit Hobbyzoo Anura meer ervaring op gaan doen in het hanteren van slangen. Ik heb zo ontzettend veel ideeën waardoor locals en toeristen beter geïnformeerd kunnen worden over slangen en mooie ervaringen op kunnen doen.Mijn hoofd ontploft bijna van enthousiasme en ideeën. Hier ga ik eerst rustig een plan voor schrijven. Ik hoop dat de chaos in de wereld door de vreselijke corona ziekte snel voorbij is en iedereen weer gezond en nog gelukkiger verder kan met hun leven en vooral begint met het waarmaken van ieders dromen! 

Met de Surinaamse vlag op de top van de Fredberg