Dick's dieren in Suriname: de anaconda

Dieren

Dick
July 3, 2018

Dick's dieren in Suriname: de anaconda

Een grote jongensdroom

Als echte slangenfanaat heb ik altijd al een grote anaconda (Eunectes murinus) willen zien, maar vooralsnog heb ik pech gehad. De grootste die ik gezien heb waren nog niet eens een meter. Deze jongens kunnen namelijk tot wel 8 meter lang worden, met een omvang van een meter.

Wilde dieren gespot 

Voor SUforYou begeleidde ik in februari een tour voor een groep van 13 Belgische dames bij Fredberg. De dames hadden een hele hoop bijzondere dieren gezien in de afgelopen 3 dagen, het was een zeer geslaagde tour. We verbleven samen met andere groepen in het Basiskamp, Zintete Jungle Lodge, waar een aantal verschillende gidsen aanwezig waren, waaronder Fred. Aan het einde van de tour hebben we nog lekker met alle gasten geluncht, voordat we weer vertrokken naar de stad.

Anaconda in een visnet 

Ik zat lekker aan mijn verse pompoensoepje toen Fred kwam aanlopen met een enorme glimlach op zijn gezicht. Hij vroeg aan me of ik even mee wilde lopen, verdronken in m’n soepje zei ik ‘kan het niet even wachten?’. Fred nam me dringend mee, buiten bereik van de gasten en fluisterde dat een van de medewerkers een enorme anaconda had gezien in een zijkreekje. Een sprint van 200 meter op blote voeten door het bos volgde. Toen we aankwamen keken we naar beneden en zagen we inderdaad een enorme slang van ongeveer 4 meter strijden in een visnet. Dit moet een vrouwtje zijn want mannetjes anaconda’s worden niet langer dan 3 meter.

Gegeten 

Het was vrij snel duidelijk dat de anaconda wat gegeten had, er zat een grote verdikking op ongeveer een meter lengte. Haar kop en een deel van haar lichaam paste nog door de gaten van het net heen, maar het verdikte stuk waar haar prooi zat, paste niet meer! Anaconda’s leven vrijwel hun hele leven in en om het water. Dit gedrag wordt met name vertoont doordat er genoeg schuilplaatsen en prooidieren zijn. Deze levenswijze kan dus resulteren in een enorme grootte van het dier. Daarbij zou zo’n log lichaam op het land heel veel nadelen hebben. Hun neusgaten en ogen zitten dan ook bovenop de kop in plaats van aan de zijkanten. Zo kunnen ze met hun hele lichaam verscholen blijven onder water met alleen het gelaat boven water. Geduldig wacht de anaconda op een voorbijkomende prooi. Helaas kunnen ook deze prachtdieren verdrinken als ze verstrikt raken in een visnet en hun kop niet boven water kunnen houden. 

Anaconda vangen

Het is natuurlijk geweldig om zo’n bijzonder dier te zien, maar nu kwam het dilemma… Hoe haal je zo’n dier uit het net? Ik wist dat we dit met meerdere mensen moesten gaan doen, Fred wilde natuurlijk heel graag helpen. Ik zou zo’n kans natuurlijk niet laten schieten. Bij grote anaconda’s zeggen ze wel eens dat je een persoon per meter nodig hebt. Nu zijn wij vrij fit, maar ik wilde er voor de zekerheid toch iemand bij hebben. Leon, één van Freds broertjes kwam ook helpen.

Hoe gaan we het dier los maken? 

De anaconda had zichzelf gelukkig op het land kunnen krijgen zodat ze niet zou verdrinken. Helaas was dat stukje land vrij steil, modderig en glad. Op het land maken we wel een kans tegen zo’n reuzenslang, maar in het water maak je geen schijn van kans. We moesten er als eerste voor zorgen dat ze op het land zou blijven. We trokken het net wat aan, zodat ze iets verder op het land lag en het de kans op uitglijden voor ons een stuk kleiner maakte.

Ik wachtte tot ze van mij weg kroop zodat ik haar met beide handen heel stevig achter de kop kon pakken. Nu konden we het visnet los gaan knippen, gelukkig had het nog niet echte beschadigingen gemaakt op haar huid. Al vrij snel merkte ik dat ze al een tijd had gestreden met het net, wat maakte dat ze vrij moe was. Hierdoor kon ik haar met één hand vasthouden achter de kop, wat het vervoeren een stuk makkelijker maakte.

Verplaatsen van de anaconda

Na het succesvol bevrijden wilden we de gasten een leuke verrassing geven. Om bij het basiskamp te komen, moesten we over een dikke boom heen wat nog wel een klus was met zo’n grote slang in je handen. Het was een flinke opgave om een 4 meter lange, 45 kilo zware, bewegende spaghettisliert over een boomstronk te krijgen, terwijl je aan het balanceren bent. Daarna moesten we nog een klein kreekje oversteken over een smalle plank, dat ging gelukkig ook goed.

Een flinke opgave om deze 45 kilo zware slang te tillen

Ontmoeting met de gasten

In het basiskamp hebben we de gasten dit bijzondere dier laten voelen, vasthouden en fotograferen. De gasten konden hun ogen niet geloven, het was een fantastische ervaring. Daarna hebben we haar naar de kreek gebracht, na nog een laatste foto hebben we haar vrij gelaten in het water. Nadat ze haar krachten weer gevonden had, zwom ze weer mooi de rivier in.Dan pas zie je hoe zo’n slang eigenlijk is! Als je zo’n geweldig dier van 4 meter rechtuit ziet zwemmen!

Een groepsfoto met de anaconda
Verplaatsen naar de rivier om de slang vrij te laten
En daar gaat ze!