10 redenen om naar Bigipan te gaan

Vogelparadijsje op het water

10 redenen om naar Bigipan op tour te gaan

Tijdens de tour van Bigipan kom je helemaal tot rust in deze bijzondere omgeving! Lees hieronder waarom.


1. Nickerie

De meeste tours in Suriname vertrekken naar het zuiden van Suriname. Vooral het Boven-Suriname gebied is een populair gebied, dit is natuurlijk niet voor niets. Het Boven-Suriname gebied kent ook ontzettend veel pareltjes als bestemmingen. Het westen van Suriname wordt daarin tegen niet zo vaak bezocht en dat is echt jammer. Hier liggen namelijk ook 3 districten die echt de moeite waard zijn om te bezichtigen. Saramacca, Coronie en Nickerie zijn namelijk de landbouwdistricten van Suriname. Vooral de gigantische polders en rijstvelden in Nickerie zijn de moeite waard om te bekijken.

Nickerie

2. Een Hindoestaanse tempel

In het district Nickerie zie je ook een Hindoestaanse tempel. Nickerie staat bekend als een district waar heel veel Hindoestanen wonen. Als jij op tour gaat naar Bigipan ga jij dus van heel dicht bij een Hindoestaanse tempel zien. De gigantische beelden en de felle kleuren waarmee de tempel is beschilderd maken op menigeen veel indruk.

De Hindoestaanse tempel

3. De zeedijk en de Atlantische Oceaan

Tijdens de eerste dag ga je naar bij Nickerie de zeedijk bezichtigen. Deze zeedijk moet het district beschermen tegen de Atlantische Oceaan. Op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht over de zee en de rondvarende boten. Hier wordt er ook geluncht zodat jij in de zon kan genieten van je bami of nasi terwijl er een koel briesje langs je gezicht waait.

De zeedijk met het uitzicht op de Atlantische Oceaan

De leukste tours naar Bigipan

4. De Corantijn rivier en Guyana

De zeedijk moet het district Nickerie niet alleen beschermen tegen de Atlantische Oceaan maar ook tegen de gigantische rivier ‘de Corantijn’. Op de plaats waar de zeedijk ligt mondt deze reusachtige rivier in de Oceaan uit. De Corantijn vormt ook de grens tussen Suriname en Guyana. Op de zeedijk kun je aan de overkant Guyana zien liggen. Deze zeedijk is dus een zeer bijzondere plaats en zeker de moeite waard om te bezichtigen.

De Corantijnrivier

5. Het spotten van flamingo's

De meeste mensen denken aan Caraïbische of Afrikaanse tropische eilanden wanneer ze aan flamingo's denken. In Bigipan kun je deze prachtige roze vogels ook een bepaald seizoen aanschouwen. De flamingo's trekken rond de jaarwisseling vanuit het koude noordoosten naar het aangenamere zuiden en strijken vooral in Bigipan neer. Wanneer je vanuit het mangrovebos vaart naar het meer, zie je meestal een enorme roze oase in de verte. Dit zijn de duizenden flamingo's die er verblijven. Helaas duurt het flamingo seizoen maar tot april. in april begint het grote regenseizoen waardoor de waterstand voor de flamingo's te hoog komt te staan.

Flamingo's bij Bigi Pan

6. Met een boot door het mangrovebos

Met de auto of een bus rijd je naar Nickerie. Hier vervolg je, je reis met een korjaal. Hiermee vaar je door een wel heel bijzonder gebied. Suriname staat vooral bekend om jungle, jungle en nog eens jungle. Sterker nog maar liefst 94% van het land is bedekt met jungle het is daardoor het groenste land op aarde. Op sommige plekken aan de kust ligt echter nog een ander soort bos, namelijk een mangrovebos. Dit is het soort bos dat meer ‘Bigipan’ omringd en je boottocht zal je dus door dit bos met voornamelijk luchtwortels en rijke flora leiden.

Varen door het mangrovebos

7. Unieke flora en fauna

Het mangrovebos is een zeer voedselrijk gebied waardoor er veel vissen, garnalen en krabben in het mangrovebos voorkomen. Dit trekt weer ontzettend veel vogelsoorten aan. In het bos en Bigipan komen meer dan 120 vogelsoorten voor. De absolute topexemplaren zijn de rode Ibis met zijn felle rode kleur, de Moerasbuizerd en natuurlijk de flamingo. De flamingo komt helaas niet het gehele jaar in het gebied voor. De vogels zijn rond december t/m maart te zien. Vogels zijn niet de enige diersoorten die er voorkomen. Tussen de bomen en takken slingeren ook apen slangen. Niet alleen de dieren maken het gebied zo bijzonder. Ook de verschillende planten- en boomsoorten met hun luchtwortels en aparte structuren zorgen voor een sprookjesachtige omgeving.

De sprookjesachtige omgeving van Bigipan

De leukste rondreizen met Bigipan

8. Het vangen van een kaaiman

Bij nummer 7# werd al besproken dat de kans groot is dat je veel wildlife in het gebied zult aantreffen. Een dier is de moeite waard om apart te bespreken. In het gebied komen er ook heel veel kaaimannen voor. Kaaimannen zijn echte jagers en ze ontwaken in het donker. Wanneer de avond haar intreden heeft gedaan, is het tijd dat jij de korjaal pakt en deze dieren gaat spotten. Varend tussen de luchtwortels en de bomen zie je de gele oogjes in het water tevoorschijn komen. De gids zal proberen te vangen en hierna is het tijd om met dit stoere beest op de foto te gaan.

De kaaiman

9. Een modderbad midden in het meer

Bigipan is een heel groot meer. Het meer lijkt hierdoor heel diep maar het water komt maximaal tot je oksels. De atlantische oceaan neemt wanneer het overstroomt hee veel klei mee. Dit klei ligt op de bodem van het meer. In de klei zitten heel veel mineralen die gezond zijn voor je huid. Hier kun je, je insmeren met klei en de wonderlijke werking hiervan in je huid laten trekken. Dit modderbad loopt natuurlijk meestal uit tot een waar moddergevecht.

Een modderbad

10. Slapen op het meer ‘Bigipan’

Tijdens deze tour slaap je op een resort dat midden op het meer ‘Bigipan’. Op dit resort kun je vissen, kajakken of liggend in je hangmat genieten van de omgeving. De ligging van het resort heeft een rustgevend karakter. Zo zie je in de avond de zon achter het mangrovebos verdwijnen en inde nacht hoor je het water als een waterbed tegen de palen van het resort
aanklotsen. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat jij geniet en uitgerust weer
terug naar Paramaribo terug gaat.

Het uitzicht

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.