Top 10 Bezienswaardigheden in Suriname

Top 10 lijstjes

Stanley
November 3, 2018

10. Historisch Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en de stad waar het hele land om draait. Het grootste deel van de Surinaamse bevolking woont hier en vrijwel alle bedrijven zijn hier gevestigd. Wat Paramaribo leuk maakt is de historie die de stad ademt en de gezelligheid op straat. De straten kenmerken zich door de oude koloniale gebouwen en de vele streetfood kraampjes. Het is een absolute aanrader om te voet of op de fiets de binnenstad te ontdekken. Op de Waterkant ben je op het juiste adres voor een koude 'Djogo' (Surinaams Parbo bier) tussen de locals. Achter het presidentieel paleis vind je de Palmentuin met de tropische koningspalmen. De grootste houten kathedraal van het continent Zuid-Amerika vind je ook in de historische binnenstad van Paramaribo. De Sint Petrus- en Pauluskathedraal is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De geur van het hout in combinatie met de authentieke sfeer zorgen voor een bijzondere belevenis.

Voor een van markantste plekken in stad moet je zijn bij Fort Zeelandia. Dit voormalig Nederlands fort (1651) aan de Surinamerivier kent een bewogen geschiedenis. Sinds 1995 is er een museum gevestigd.

Sint Petrus- en Pauluskathedraal

9. Plantages in Commewijne

Suriname is een land met een bewogen slavernijverleden. Om hier een goed beeld van te krijgen kan een bezoek aan een van de plantages in Commewijne zeker niet ontbreken. Nederland veroverde Suriname in 1667 van de Engelsen en kochten Afrikaanse tot slaaf gemaakten om te werken op de plantages. In 1775 waren er ongeveer 600 plantages waarvan er nu nog slechts een paar over zijn. In Commewijne vind je vooral oude suiker- cacao- en koffieplantages, waar je de sporen van het verleden terugziet.

Het is mooi om te zien en te ervaren hoe de plantage eigenaren de plantages in ere hebben hersteld. Ervaren gidsen gaan met je mee om je het verhaal van de slaven, slavenhouders en marrons (gevluchte slaven) te vertellen. Je kan bij Frederiksdorp overnachten in statige plantagehuizen en op de plantage Peperpot staat er ook een mooi hotel.

Plantage Bakkie bij de Warappakreek

8. Bigi Pan Natuurreservaat

Het Bigi Pan natuurreservaat ligt in noord-west Suriname in het district Nickerie. Dit mooie natuurgebied staat vooral bekent om de grote vogeltrek, omdat miljoenen vogels hier komen overwinteren. Je verblijft hier op een houten lodge op het meer en maakt verschillende vaartochten. Het is vooral bijzonder om tijdens de zonsondergang vanaf de boot de vele rode Ibissen te zien vliegen richting de bomen, waarin ze overnachten. Vanuit Bigi Pan kan je ook goed door naar de tweede stad van het land; Nieuw-Nickerie.

Flamingo's bij Bigi Pan

7. Rivierstranden

Suriname is niet bepaald een strandbestemming, zoals bijvoorbeeld Curaçao wel is. Er zijn in Suriname zeker wel stranden, maar we missen de azuur-blauwe zee die je op andere tropische bestemming wel vindt. De stranden Galibi en Matapica zijn een bezoek in het schildpadden seizoen (februari tot augustus) zeker waard. Wil je gewoon lekker een dag (of twee) lekker bijbruinen op een tropisch strandje dan raad ik de rivierstranden aan.

Wit strand en tropische palmbomen met een hangmat in plaats van een strandbedje. Op minder dan een uur rijden van Paramaribo vind je al een paar mooie plekjes midden in de natuur. White Beach kenmerkt zich door het extreem witte strand. Bij Overbridge maken vooral de vele de palmbomen indruk en kan je prima een nacht verblijven in een cabana. Op de rivierstranden kan je prima zwemmen, een boek lezen, volleyballen of even goed tot rust komen.

White Beach Suriname

6. Watervallen

Naast de stranden op de rivier zijn er dieper het binnenland in ook veel stroomversnellingen en watervallen. Hoe zuidelijker je Suriname intrekt hoe hoger het landschap wordt. De zuidelijke keten van bergen vormen de rivieren in het land. Het is heerlijk om door de jungle te wandelen met het geluid van een verscholen waterval op de achtergrond. Blanche Marie (foto) is in de regentijd een indrukkende waterval. Maar ook in het Boven-Suriname gebied heb je met de Tapawatra-vallen een heerlijke plek. In buurland Guyana heb je de hoogste single-drop waterval ter wereld, namelijk Kaieteur Falls.

Blanche Marie vallen

5. Zeeschildpadden tussen februari en juli

Reis je tussen februari en juli in Suriname dan mag een bezoek aan de 'schildpadden stranden' zeker niet ontbreken. In Suriname heb je met de Groene soepschildpad, de Lederschildpad en de Karetschildpad 3 soorten zeeschildpadden. Elk jaar in deze periode komen de zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Het is een bijzonder fenomeen om de grote dieren volledig in trans eieren te zien leggen. Je kan de zeeschildpadden in de buurt van Paramaribo spotten op het strand van Matapica of vanaf Braamspunt. Wil je de zeeschildpadden combineren met een bezoek aan een Inheemsdorp en Frans-Guyana dan is Galibi een absolute aanrader.

Lederschildpad op het strand Matapica

4. Brokopondomeer

Het Brokopodostuwmeer is een van de belangrijkste aders voor Suriname. In 1960 is men begonnen met de aanleg van een stuwdam. Het doel was destijds om energie op te wekken voor de grote Bauxiet-fabriek Suralco. Voor dit project om een deel van de Surinamerivier en de omliggende jungle onder water te laten stromen. Dit betekende dat de lokale marrons uit moesten wijken naar een leefgebied.

Het meer is ter grootte van provincie Utrecht en de dode boomtoppen die boven het water uitsteken geeft een bijzonder gevoel. De voormalig heuveltoppen zijn tegenwoordig eilanden en het meer is een van de mooiste plekken in Suriname. Op verschillende eilanden zijn kleinschalige resorts en vanaf de top van de Brownsberg heb je een fantastisch uitzicht op het meer.

Uitzicht op het Brokopondostuwmeer vanaf Ston eiland

3. Wildlife

Suriname is echt een land voor natuurliefhebbers. En voor het spotten van wildlife. Er is zoveel mooie natuur te zien. Je kan dus aardig wat dieren bewonderen tijdens de trips door het binnenland. Wat je vooral spot zijn verschillende soorten apen, waarbij de brulapen het meest opvallen, hagedissen, vlinders, vogels, slangen, luiaards, kaaimannen en nog veel meer!

Met een beetje geluk heb je kans om een jaguar, de poema of tapir in het wild te spotten. Tussen februari en juli zijn er in Suriname ook zeeschildpadden te zien en als vogelliefhebber ben je met zekerheid in het juiste land.

Slingeraap gespot!

2. Marrondorpen in Boven-Suriname

Misschien wel het meest indrukwekkende in Suriname zijn de marron dorpen in het binnenland. De Marrons zijn de nakomelingen van de gevluchte slaven. In Boven-Suriname vind je de meeste dorpen terug en je waant je echt in West-Afrika. Het moment dat je in een korjaalboot stapt en langs verschillende dorpen vaart, kom je compleet in een andere wereld terecht. Een hele pure wereld waar mensen eenvoudig leven van de natuur en de rivier. In de dorpjes zie je vooral veel kinderen en ouderen in traditionele kleding. Het zijn uiterst vriendelijke mensen die je uitgebreid begroeten en altijd vrolijk. Je kan vaak een kijkje nemen in de keuken of een handje mee helpen op de kostgrondjes. Slapen doe je in dit gebied ook op bijzondere plekken, want er zijn veel eilanden met kleinschalige resorts.

Dorp in Boven-Suriname

1. Uitzicht over de Amazone

Vanuit het vliegtuig kan je het al een beetje zien; magisch uitzicht over de Amazone. Het is een bijzondere ervaring om na een tocht van een aantal uur aan te komen op de top van een van de granieten bergtoppen. In Suriname zijn verschillende 'bergen' die je kunt beklimmen in diverse gradaties. Fredberg is onze favoriet omdat het een gangbare berg is je slaapt op de berg. Het uitzicht vanaf de Voltzberg is extra bijzonder, want hier kijk je volledig rond. Ben je een echte avonturier dan is de expeditie naar Kasikasima echt een must om te doen.

Behalve het 'broccoli' uitzicht is de stilte in combinatie met de gebrul van apen op de achtergrond iets om nooit te vergeten. Slaap je op de Fredberg dan zie je bij de zonsopkomst de jungle letterlijk tot leven komen.

Uitzicht vanaf de Fredberg

Heb je hulp nodig bij het plannen van een rondreis door Suriname? Stuur dan een mail naar info@suforyou.nl en dan helpen we je graag met het organiseren van jouw reis in Suriname.