Top 10 bezienswaardigheden in Suriname

Top 10 lijstjes

Stanley
November 3, 2018

Suriname is een avontuurlijke bestemming met veel bezienswaardigheden. In deze blog benoemen we onze persoonlijke favorieten die wij op een verjaardag met vrienden delen. We noemen ons land ook wel Switi Sranan (mooi Suriname). Lees snel verder en pak je notitieblokje er alvast bij. Dit zijn wat ons betreft de mooie plekken die je gezien moet hebben in Suriname.

10. Historisch Paramaribo

Welkom in Champion-city zoals Kenny B zingt in zijn populaire hitnummer Paramaribo-o-o. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname waar ongeveer de helft van de Surinaamse bevolking woont. Wandel door de historische straten van deze bruisende plek aan de Surinamerivier. Je kunt de stad op eigen houtje ontdekken maar een Urban City tour is ook aan te raden. De gids neemt je mee in het heden, verleden en de toekomst van onze stad. Je bezoekt de bekende bezienswaardigheden zoals de kathedraal, de centrale markt, de Palmentuin en nog veel meer. De gids heeft eveneens een neusje voor lekkere kraampjes vol fruit en laat streetfood ook zeker niet links liggen.

Sint Petrus- en Pauluskathedraal in Paramaribo

9. Kamperen langs de Surinamerivier

Wakker worden met het geluid van brulapen, toekans en de stromende Surinamerivier. Opstaan met je voeten in het gras en aanschuiven bij het ontbijt. Op Seliba River Glamping, een voormalige steenslag plantage, ervaar je de vrijheid van het echte kampeergevoel. Maar dan wel in een beetje luxe. Van suppen over de Surinamerivier, zwemmen in het comfortabele zwembad tot aan ontspannen in de hottub onder een indrukwekkende sterrenhemel.

Suriname bestaat uit maar liefst 90% jungle. Vanaf deze plek zijn er verschillende junglewandelingen uitgestippeld. Heerlijk om in de vroege ochtend een wandeling te maken om van dichtbij de jungle te zien ontwaken. Er zijn vaak slingerende apen en verschillende vogelsoorten te zien. Met andere woorden: Geniet, ontspan en spot wilde dieren met je reisgezelschap.

8. Bigi Pan Natuurreservaat

Het Bigi Pan natuurreservaat ligt in noord-west Suriname in het district Nickerie. Het uitgestrekte natuurgebied staat vooral bekent om de grote vogeltrek. Miljoenen vogels komen op deze plek om te overwinteren. Omgeven door rust en natuur verblijf je op een mooie houten lodge op het meer. Wanneer je vanuit Paramaribo in Nickerie bent aangekomen, stap je over op een korjaalboot richting de lagune. Hoe tof is het om met zonsondergang in een boot de omgeving te verkennen? En met een beetje geluk spot je dan de vele flamingo's en rode ibissen.

Flamingo's bij Bigi Pan

6. Plantages in Commewijne

Suriname kent een bewogen slavernijverleden wat zich vooral afspeelde op de vele plantages. De plantages waren gelegen aan rivieren, met name aan de Surinamerivier en de Commewijne rivier. De tot slaaf gemaakten werden aan het werk gezet voor de productie van rietsuiker, katoen, koffie en cacao.

Plantage Frederiksdorp is een 18e- eeuwse plantage in Commewijne. En het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Je maakt een historische wandeling over de plantage, bewondert de gerestaureerde monumentale gebouwen en bezoekt het verhalen museum. In het verhalen museum hoor je de persoonlijke verhalen van vroeger en tijdens een wandeling in de natuur krijg je wijze lessen uit het bos.

Om een plantage te bezichtigen heb je meerdere mogelijkheden: Frederiksdorp, Plantage Bakkie en Boutique Hotel Peperpot.

De monumentale huizen bij Frederiksdorp

6. Watervallen

Diep in het binnenland van Suriname zijn er veel stroomversnellingen en watervallen. Hoe zuidelijker in Suriname, hoe hoger het landschap wordt. Het is heerlijk om door de jungle te wandelen met het geluid van een verscholen waterval op de achtergrond. Blanche Marie is in de regentijd een indrukkende waterval in het Westen van Suriname. Maar ook in het Boven Suriname gebied is de Tapawatravallen een heerlijke plek. Je bezoekt deze waterval wanneer je naar Kumalu gaat.

Tapawatravallen in Boven-Suriname

5. Zeeschildpadden tussen februari en juli

Ben je tussen februari en juli in Suriname? Dan mag een bezoek aan de 'schildpadden stranden' zeker niet ontbreken. Reis naar het kustgebied van Suriname voor een bijzondere ontmoeting met de grote zeeschildpadden die jaarlijks op bezoek komen. We hebben in Suriname drie soorten zeeschildpadden: de groene soepschildpad, de lederschildpad en de karetschildpad. Elk jaar komen ze in deze periode aan land om volledig in trans hun eieren te leggen. Wij vinden het een spectaculair natuurfenomeen.

Je kan de zeeschildpadden in de buurt van Paramaribo spotten op het strand van Braamspunt. Zeeschildpadden combineren met een bezoek aan buurland Frans-Guyana kan ook. De trip naar Galibi is dan een absolute aanrader. Je bezoekt de markt van Frans-Guyana en ziet de indrukwekkende gevangenis waar Papillon ooit vastzat.

Zeeschildpadden in Suriname

4. Brokopondomeer

De Surinaamse overheid begon in 1964 met de aanleg van een stuwdam. Hierdoor is een groot deel van het district Brokopondo onder water gezet, om elektriciteit te kunnen opwekken. Dit betekende dat de lokale gemeenschap uit moest wijken naar een ander gebied. Met de aanleg van de Afobakadam werd het Brokopondo stuwmeer gecreëerd. Met een oppervlakte van 135.000 hectare is het meer ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. De dode boomtoppen die boven het water uitsteken geeft een bijzonder gevoel. Vanaf de top van de Brownsberg heb je een adembenemend uitzicht over het meer.

Dode uitstekende bomen in het stuwmeer

3. Wildlife

Suriname is echt een land voor natuurliefhebbers. Het is de bestemming voor avonturiers, levensgenieters en reizigers die graag oog in oog staan met wilde dieren. Wanneer je naar het binnenland gaat, kun je heel wat bijzondere dieren spotten. Verschillende soorten apen, luiaards, toekans, ara's, vogels en vlinders komen je met een beetje geluk tegemoet. Ga je liever voor het grotere geschut? Pak dan alvast je tas want in Suriname leven er ook dolfijnen, zeeschildpadden, poema's en jaguars. In deze blog hebben we tien bijzondere dieren voor je op een rijtje gezet.

Slingeraap gespot vanaf de Fredberg

2. Marrondorpen in Boven-Suriname

Misschien wel het meest indrukwekkende in Suriname zijn de Saramaccaanse dorpen in het binnenland. Saramaccaners zijn nakomelingen van gevluchte slaven. We noemen Boven-Suriname ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika. Het moment dat je in een korjaalboot stapt en langs verschillende dorpen vaart, kom je in een compleet andere wereld terecht. Een pure wereld waar mensen eenvoudig leven van de natuur en de rivier. In de dorpjes zie je veel kinderen en ouderen in traditionele kleding. Het zijn uiterst vriendelijke mensen die je graag een woordje Saramaccaans leren. Je mag vaak een kijkje nemen in de keuken of een handje mee helpen op de kostgrondjes. Slapen doe je in dit gebied vaak bij kleinschalige resorts op bijzondere plekken.

Traditionele kleding op Isadou

1. Uitzicht over de amazone

De pure jungle van Suriname aanschouwen. Reis naar het hart van de jungle met een overnachting op de berg. Wandelen door het ongerepte oerwoud en de magie van de regenwoud beleven. Deze trip is er eentje voor op je bucketlist. Behalve het "broccoli" uitzicht is de stilte in combinatie met het gebrul van de apen op de achtergrond iets om nooit te vergeten. Na een nacht op de Fredberg te hebben geslapen, zie je bij zonsopkomst de jungle letterlijk tot leven komen.

Uitzicht vanaf de Fredberg

Heb je hulp nodig bij het plannen van een rondreis door Suriname? Stuur dan een mail naar info@suforyou.nl. We helpen we je graag met het organiseren van jouw reis in Suriname.