10 redenen om op trip te gaan naar Apiapaati

Top 10 lijstjes

SUforYou
April 13, 2018

#1 | Afrika gevoel

Suriname wordt bestempeld als een pure bestemming dat nog niet zo toeristisch is als veel andere bestemmingen in de wereld. Na ongeveer twee uur rijden vanuit de hoofdstad kom je al in een compleet andere wereld terecht. De wereld van de Marrons! Gevlucht tijdens de slavernij dieper de bossen in en hier hebben ze dorpen gesticht. Je waant je tijdens je trip naar Apiapaati écht even in Afrika. De huizen, de traditionele kleding, de mensen en de andere taal (Sarrammacaans) die er gesproken wordt.

Tijdens de tour bezoek je traditionele dorpen met 'Afrikaanse' gewoontes

#2 | Varen tegen stroomversnellingen in een korjaal

Na een paar uur rijden vanuit de hoofdstad Paramaribo kom je aan in Atjoni. In Atjoni houdt de meest zuidelijke weg van Suriname op en wordt er verder gereisd per korjaal. Het korjaal is het belangrijkste vervoersmiddel voor de bewoners van het binnenland. De boot is als het ware een uitgeholde boomstam voorzien van bankjes met een rugleuning. Achter aan de boot hangt een motor met de nodige PK'S, want die zijn zeker nodig. De Suriname rivier bestaat uit veel sula's (stroomversnellingen) die je op je heenreis naar Apiapaati ongetwijfeld zal tegenkomen.

Met een korjaal varen over de Suriname rivier

#3 | Bijzondere ontmoetingen met locals

Dit is Vanessa, het jongste zusje van onze gidsen Stanley, Fabian, Leon, Geffrey en Fred (jawel, die van de Fredberg).Vanessa woont net als haar vader en andere broertjes op het eiland Apiapaati. Naast Vanessa en haar familie, kom je onderweg nog veel meer familieleden en kennissen van onze gidsen tegen die je hartelijk ontvangen en een inkijkje geven op hun leven. De Saramaccaners zijn uiterst vriendelijke mensen die je vragen beantwoorden met een lach. Durf daarom ook zeker je vraag te stellen via onze gids, want achter ieder mens schuilt een bijzonder verhaal.

Vanessa en Medo op Apiapaati

#4 | Cultuur snuiven

Je krijgt een uniek kijkje in de dorpen rondom Apiapaati. We nemen je mee in het dagelijkse leven van verschillende bewoners en je hoort alle ins en outs over de mooie cultuur en gebruiken. Steek je handen uit de mouwen en help een handje mee op een kostgrondje of bijvoorbeeld met het stampen van cassave. Uiteraard krijg je de beste tips and tricks van de vrouwen uit het dorp.

In het dorp meehelpen om cassavebrood te maken met de moeder van onze gidsen

#5 | Wijze jungle lessen

Achter de dorpen aan de overkant van het eiland Apiapaati, vind je de jungle. Onze gidsen zijn opgegroeid in deze bossen en voor veel was het vanaf kinds af aan al het speelterrein. Je gids kan over werkelijk alles wat vertellen. Bijvoorbeeld welke bomen en planten een medicinale werking hebben voor de inwoners, wat voor verschillende kikkers en padden er voorkomen en nog veel meer.

#6 | Beklimmen van een berg

Apiapaati is onze ogen de meest veelzijdige bestemming binnen Suriname. Hier mag een bergbeklimming natuurlijk niet ontbreken. Na een mooie jungletocht beklim je tijdens deze trip ook de Ananasberg. Het uitzicht is niet zoals op de Fredberg of Voltzberg, maar het is de beklimming zeker waard. Temeer omdat er verse Ananassen groeien en je gids deze met alle liefde voor je plukt.

Op de top van de Ananasberg met vers geplukte Ananas

#7 | Baden in de stroomversnellingen

Wat de trip naar Apiapaati zo magisch maakt zijn de vele stroomversnellingen en watervallen. Voor liefhebbers van water is het werkelijk een genot om tussen de rotsen te liggen met het stromende water wat tegen je aanklotst. Elke ochtend kun je ervoor kiezen om onder een douche te staan of net als de bewoners van het Boven Suriname gebied, te baden met je zeepje en tandenborstel in de rivier. Apiapaati ligt op steenworp afstand van de Tapawatravallen, de ideale spot voor een natuurlijk bubbelbad!

Ontspanning bij een van de vele watervallen in Boven Suriname

#8 | Dansen om het kampvuur

We hechten veel waarde aan de avonden op het eiland Apiapaati. Overdag beleef je erg veel in de omgeving van het eiland en s'avonds is het tijd voor ontspanning of gezellige inspanning. Na het eten wordt er vaak onder de sterrenhemel een kampvuur gestookt. Surinamers en dansen is een combinatie die erg goed samengaat en ook in Boven Suriname. Wees dan ook niet verbaasd wanneer 's avonds de muziek aangaat en er wordt gedanst op lokale muziek. Er wordt gezorgd voor koude drankjes en genoeg versnaperingen om de avonden goed door te komen.

Kampvuur op het eiland Apiapaati

#9 | De medische post Djumu

Tegenover de Tapawatravallen ligt de grootste medische post van het binnenland in Suriname. Uiteraard neem je hier ook een kijkje. De medische post in Djumu (Djoemoe) is in 1962 opgericht ter vervanging van een andere hoger gelegen medische post, dat moest wijken voor het Brokopondomeer. Tijdens deze rondleiding zie je mooie foto's van de opening en de ontwikkeling van de medische post.

Rondleiding op de medische post Djumu (Djoemoe)

 #10 | Heel veel waterpret

Last but not least! De vele wateractiviteiten die je doet op de trip naar Apiapaati. De Saramaccaners leven echt op de rivier, de vrouwen doen er de was en de kinderen zijn continu in het water aan het spelen tussen de stroomversnellingen. Tijdens deze trip zorgen wij ervoor dat je ook weer even kind wordt. Je kan op onze Airhead (sportluchtkussen) achter de boot hangen en met hoge snelheid over de rivier skiën. Op de Gran Rio rivier gaan we nog een stapje verder en ga je watertuben door de woeste stroomversnelling 'Gran Dan' en kun je bij de juiste waterstand, zelfs springen in de stroomversnelling. Check hier onze video met wateractiviteiten.

Watertuben in de Gran Dan stroomversnelling bij Apiapaati

Klinkt deze trip naar Apiapaati als muziek in je oren? Vraag vandaag nog jouw Apiapaati trip aan of schrijf je in voor een van de vertrekkende trips.