10 redenen om op trip te gaan naar Fredberg

De bestemming voor avonturiers, levensgenieters, natuurliefhebbers en reizigers die graag oog in oog staan met dieren

10 redenen om op trip te gaan naar Fredberg

Je zult er ongetwijfeld al eens van gehoord hebben: de Fredberg. Fredberg is in 2013 ontdekt door één van onze gidsen, genaamd Fred. Ben jij nieuwsgierig wat deze berg in Suriname jou te bieden heeft? Lees dan snel verder.

1. Een gloednieuw basiskamp

Het prachtige basiskamp dat opgebouwd is door onze eigen gidsen ligt gelegen aan de Saramacca rivier. Dit basiskamp is op zijn minst indrukwekkend te noemen. De begane grond bestaat uit een eetzaal met een knusse keuken. Op de tweede verdieping bevindt zich een enorme slaapzaal met 15 bedden, elk netjes opgemaakt en voorzien van een klamboe. Er zijn ook twee aparte huisjes aanwezig met twee bedden in elk huisje. Het basiskamp is van alle gemakken voorzien als het gaat om de sanitaire voorzieningen. Je hoeft jezelf niet in de kreek te wassen of je behoefte in een zelf gegraven gat te doen. Er zijn drie douches en drie wc’s aanwezig. De plek is dus van alle gemakken voorzien.

Het nieuwe basiskamp

2. Een adembenemend uitzicht

Nergens in Suriname heb je zo’n adembenemend uitzicht als op de Fredberg. Na een 2,5 uur durende wandeling aankomend op de berg, is dat natuurlijk hét uitzicht waar je het voor doet. Overal waar je om je heen kijk zie je oerwoud, oerwoud en nog eens oerwoud. Het uitzicht wordt al helemaal bijzonder wanneer de zon ondergaat of juist opkomt. In de ochtend is de jungle bedekt met een grote deken van mist. De mist trekt langzaam weg terwijl de ara’s over de jungle vliegen en de natuurlijke wekker af gaat. Je hoort namelijk
het enorme gebrul van de brulapen waardoor het lijkt alsof Godzilla himself in het bos zit.

Het bijzondere uitzicht op de berg

3. Veel wildlife

De Fredberg is onbewoond. Dit betekent dat er nog veel wildlife in het gebied is. Hoe minder mensen er in een gebied wonen, hoe meer dieren je zult spotten. De kans is groot dat je samen met een gids verschillende soorten vogels, spinnen en slangen zult spotten. Andere dieren die er voor komen zijn een ocelots, puma’s, jaguars, tapirs, Pekari (een soort
van wilde zwijnen), black hawk eagle, harpy eagle en natuurlijk de zeer zeldzame rotshaan. Dit is dus echt de please to be voor wildlife liefhebbers.

4. Leerzame boswandelingen

De Fredberg ligt midden in de jungle. De weg naar de berg is een 2,5 uur durende wandeling over bospaden, bergpaden en kreekjes. Tijdens deze wandeling laten de gidsen die in de jungle zijn opgegroeid, jou de jungle ervaren. Ze vertellen over de medicinale werking van bepaalde planten en welke planten en bomen zij gebruiken voor het maken van huizen, kano’s en sieraden. Hierdoor zul je ervaren dat de jungle meer betekent dan alleen maar een verzamelplaats van planten en bomen.

Over de boomstammen in het oerwoud

5. Ontelbare sterren

Wanneer de duisternis en avond valt, verschijnen er (bij helder weer) in de lucht ontelbare lichten. Omdat er in het gebied geen licht brandt wordt de hemel hierdoor niet verlicht, waardoor je de vele sterren kunt zien. Op de berg kun je als je geluk hebt zelfs de Melkweg zien liggen.

De sterrenhemel bij het basiskamp

6. Het gevoel van vrijheid en rust

Het gevoel wat je constant in deze 3 of 4 dagen zult hebben, is het gevoel van rust en vrijheid. Dit gevoel zal natuurlijk het meest overheersend zijn wanneer je op de berg staat. Maar ook tijdens de wandeling hoor je helemaal niets, behalve het geluid van dieren, de waaiende bladeren van de bomen en de stromende kreken. De wandeling zelf is best intensief, maar de dag bij het basiskamp kun je lekker uitrusten in een hangmat, zonnebadend op een bank of zwemmend in de Saramacca rivier.

Tot rust komen op de berg

7. Veel waterplezier

Het basiskamp ligt direct aan de Saramacca rivier. Hier kun je afkoelen van het hete weer door pootje te baden of te zwemmen. Vanuit het basiskamp kan je met de tarzanswing de kreek in slingeren. Er kan natuurlijk ook gevist worden. Er moet dan natuurlijk wel genoeg water zijn, zoals in de regentijd. In de droge tijd staat er soms maar een meter water.

De Tarzanswing bij het basiskamp

8. Een eco resort

De Fredberg en het basiskamp zijn met het oog op het Eco toerisme gebouwd. Het water waar gebruik van wordt gemaakt, wordt uit de kreek gepompt of met regentonnen opgevangen. Met het water wordt er doorgespoeld, gedoucht en afgewassen. Een deel van het water wordt zelfs gefilterd, waardoor het als drinkwater wordt gebruikt. In het basiskamp wordt een deel van de stroom opgewekt door zonnepanelen. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van wegwerpvoorwerpen waardoor de hoeveelheid afval beperkt
blijft. Wat opvalt is hoe schoon de omgeving is. Nergens in het gebied zie je sigarettenpeuken, blikjes of ander afval. Dit is in de rest van Suriname meestal wel anders.

Een wasbak waarbij het water vanuit de kreek wordt gepompt

9. Overnachten in een grot

Als je een tour naar de Fredberg wilt gaan maken dan kun je kiezen voor een 3-daagse of een 4-daagse tour. Het extra programma van de 4-daagse tour is zeker van toegevoegde waarde. De derde nacht ga je namelijk midden in de jungle in een grot slapen. Op deze manier leer je de jungle pas echt ervaren.

De hangmatten in de grot

10. Kajakken op de Saramacca rivier

Het gebied van klein Saramacca kan ook met de kajak ontdekt worden. Er zijn namelijk kajaks aanwezig. Hierdoor ervaar jij de jungle op een hele andere manier. Je ontdekt de jungle vanuit de kant van het water en als je geluk hebt, zie je bepaalde dieren naar de waterkant van de rivier komen om te drinken.

De kajakken bij de Saramacca rivier
No items found.
No items found.
No items found.

Ervaar het prachtige Suriname

Bijdrage aan lokale projecten

Afbeelding: Touguide SUforYou
Investeer in de toekomst van onze jeugd
Minder gebruik van onnodig plastic
Uit liefde voor de natuur

Meer blogs

Niews, events, reisverslagen en meer

Heb je nog vragen?

No spang! We helpen je graag

xx tours gevonden
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

We hebben geen gegarandeerde vertrekdata gevonden voor onze tours in de geselecteerde maand. Neem via het aanvraagformulier van één van onze tours zelf contact met ons op om een datum voor de tour aan te vragen.